Beste waterverzachter | Prijzen, merken en modellen vergelijken

Beste waterverzachter?

Zoekt u de beste waterverzachter voor uw woning, appartement of bedrijf? Te hard water en teveel kalk in uw leidingwater?

Vraag hier snel prijzen, merken, modellen en persoonlijk advies aan bij de beste waterverzachter bedrijven in de buurt:

waterontharders prijzen vergelijken

Stap 1 van 2

Beste waterverzachters
Beste waterverzachters: prijzen vergelijken

7 tips bij het kopen van de beste waterverzachter

De aankoop van de beste waterverzachter

Een waterverzachter is een goede investering als u op zoek gaat naar de beste manier om van hard water af te zijn, maar net zoals elke aankoop komen er in dit geval natuurlijk wat zaken kijken. Bent u kalkaanslag in de badkamer en in het koffiezetapparaat beu? Wilt u niet langer urenlang schrobben om de vloer vrij te krijgen van kalk, en wordt zelfs uw kledij aangetast door de kalk?

De volgende 7 tips geven u een goed beeld van waar u op moet letten bij aankoop van een waterverzachter.


waterontharder prijs offerte online


Belangrijke tips bij aankoop van de beste waterverzachter

1. Het soort waterverzachter

De meest populaire soort waterverzachter werkt met behulp van zogenaamd regeneratiezout en een ionenwisselaar. Bij dergelijke soorten wordt alle kalk efficiënt verwijderd uit het water, wat natuurlijk heel wat voordelen biedt voor uw huishouden en de gezondheid. Binnen de waterverzachters met zus zijn er echter nog meer varianten: de elektronische en de mechanische waterverzachter. De elektronische zijn iets duurder, maar kunnen wel beter ingesteld worden op het vlak van spoelingen. Hierdoor wordt minder spoelwater en zout verspild. De mechanische variant is dan weer heel wat goedkoper, maar brengt wel sneller waterverspilling en overbodige spoelingen teweeg.

2. Kies de juiste grootte van waterverzachter

Ontharders komen niet enkel in verschillende types, maar ook diverse groottes. Een ander woord daarvoor is de capaciteit, die afhankelijk is van het waterverbruik. Als u bijvoorbeeld een te grote ontharder koopt, dan betaalt u ten eerste onnodig veel geld, terwijl dit systeem niet perse beter onthard dan een klein variant. Daarbij zal er minder vaak gespoeld worden, waardoor bacteriën zich gemakkelijker in de filter kunnen opstapelen.

Als uw model echter te klein is, dan speelt die vaak teveel, waardoor er op de lange termijn meer zout en water wordt verspild. Op voorhand goed bepalen waar u precies nood aan heeft is belangrijk om uiteindelijk de juiste keuze te kunnen maken!

3. Een compact of duo waterverzachter kiezen?

Meestal wordt gekozen voor een compacte ontharder, aangezien dergelijke systemen de ionenwisselaar en het zoutvat onder één behuizing samenvoegen. Bij huishoudens waar niet zoveel plaats is en waar de ontharder bijvoorbeeld in de kelder geplaatst wordt, is het misschien aangeraden een duo-systeem te kiezen. Het uiterlijk hiervan is dan misschien wel iets minder mooi, maar het beschikt over een apart zoutreservoir, wat natuurlijk handig kan zijn in kleine ruimtes aangezien u het ergens anders kunt plaatsen.

4. Een simplex, duplex of parallelle ontharder?

Doorgaans heeft ene waterverzachter slechts één ionenwisselaar, en wordt bijgevolg een simplex model genoemd. Bepaalde systemen beschikken echter over twee wisselaars, de duplex ontharders. Deze laatste zijn iets duurder, maar bieden wel het voordeel dat u non-stop gebruik kunt maken van zacht water. Terwijl de ene wisselaar het systeem regenereert, kan de andere immers gebruikt worden om zacht water te produceren!

5. Kiest u voor een tijd- of volumegestuurd systeem?

Vroeger waren er enkele tijdgestuurde ontharder, wat inhoudt dat de regeneratie van de filter hoe dan ook op een vast tijdstip doorging (ook al was de filter nog niet verzadigd).

Tegenwoordig beschikkend de meeste huishoudens echter over een volumegestuurd systeem. Hierbij wordt het volume van onthard water bepaald, en op basis daarvan beslist het systeem of er geregenereerd moet worden of niet. Dit zorgt ervoor dat er minder vaak gespoeld wordt en u dus heel wat water kunt besparen.

6. Een droog of nat zoutvat?

Bij het regeneratieproces van een waterverzachter is zout nodig, en dat wordt opgestaan in een reservoir. Bij bepaalde ontharders wordt net voor dit proces ene beetje water in het vat gegoten, waarna de ionenwisselaar bespoeld wordt. Na de regeneratie bevindt zich nauwelijks nog water in het reservoir, en dit wordt dan ook een droog zoutvat genoemd. Bij andere systemen wordt dit beetje water net na de regeneratie toegevoegd, waardoor het alle tijd heeft om het zout op te lossen. Bij de eerstvolgende spoeling wordt het water opgezogen en hergebruikt om de filter te reinigen. Dit wordt dan ook een nat zoutvat genoemd. Over het algemeen wordt vaker gekozen voor een droog zoutvat, aangezien dat de kans op de vorming van een zoutklomp (of zoutkoek, zoutkorst) het kleinst is.

7. De resthardheid van de regelaar van de beste waterverzachter

Meestal beschikken de beste waterverzachters over een zogenaamde resthardheid regelaar. Dit wordt ook wel een mengventiel genoemd en kunt u gebruiken om de hardheid van het zachte water te bepalen. Hoewel dit vreemd klinkt (aangezien u juist een waterverzachter koop om zacht water te verkrijgen, en het vermengen met gewoon leidingwater zou ervoor zorgen dat het weer te hard wordt), zijn er toch bepaalde voordelen aan verbonden.

Als u in staat wil zijn om de hardheid zelf in te stellen, dan kiest u best voor ene systeem dat uitgerust is met een regelaar. Dit komt meestal in de vorm van een draaiknop waarmee u heel nauwkeurig de hardheid van het water kunt vastleggen. Bepaalde modellen beschikken echter niet over zo’n functie, maar kunt u wel uitbreiden met een apart ventiel (of een zogenaamde bypass kraan). Hierdoor kunt u alsnog de resthardheid van het water aanpassen.


waterontharder prijs offerte online


De aankoop van de beste waterverzachter, ongetwijfeld een goede investering

Een waterverzachter wordt steeds vaker gebruikt in huishoudens om de woning van zacht water te voorzien. De voordelen van een dergelijk systeem zijn uitgebreid, en de investering is dan ook zijn geld zeker waard. Zo bespaart u ermee op stookkosten (aangezien de kalk in hard water niet langer warmte gaat isoleren), maar ook uw kledij en huishoudtoestellen blijven vrij van een vervelende kalklaag. Hierdoor kunt u ten eerste uw gebruik van reinigende middelen terugschroeven, en ten tweede gaan kledij en huishoudtoestellen veel langer mee. Een waterverzachter is dus zowel voor het milieu als uw huishouden voordelig.

Tenslotte is zacht water veel beter voor de gezondheid, aangezien het zowel uw huid als uw haar niet aantast en problemen zoals eczeem en psoriasis vermijdt.

Als u op zoek gaat naar de beste waterverzachter, dan kunnen bovenstaande factoren u ongetwijfeld helpen bij uw keuze.


beste waterverzachter
beste waterverzachter