Hoe werkt een waterverzachter | werking van een waterontharder en types

Hoe werkt een waterverzachter?

Zoekt u een waterverzachter voor uw woning, appartement of bedrijf? Maar u weet niet hoe een waterverzachter werkt? Ontdek het hier en ontdek nog veel meer.

Vraag hier eenvoudig prijzen, merken, modellen en persoonlijk advies aan bij waterverzachter bedrijven bij u in de buurt:

Waterontharders - Hoe werkt een waterverzachter

Stap 1 van 2

Hoe werkt een waterverzachter
Hoe werkt een waterverzachter

Hoe werkt een waterverzachter eigenlijk

Een waterverzachter vervangt het harde water uit uw huishouden door zachter water. Het is een revolutionair apparaat dat uw huishouden op zoveel manieren eenvoudiger en aangenamer maakt. Zo zijn er grote voordelen voor uw toestellen in huis. Ook de eigen gezondheid is erbij gebaat. Huid en haar glanzen meer. Daarnaast is het ook goed voor het milieu.

Hoe werkt een waterverzachter
Hoe werkt een waterverzachter

Zacht water met een waterverzachter

Zacht water is water dat ontdaan is van mineralen zoals magnesium en kalk. Stoffen die samen kalkaanslag kunnen vormen. Bijvoorbeeld op kookpotten, in toestellen en waterleidingen. Door kalk voelt ook de was hard aan. Een waterverzachter maakt daar korte metten mee. Het systeem haalt de ongewenste stoffen uit het water. Dat komt o. a. het milieu ten goede. Het verzachten van water beperkt het overmatige verbruik van schadelijke reinigingsmiddelen. Daarnaast zijn ook huishoudtoestellen en waterleidingen beter beschermd. Op termijn levert een waterverzachter ook grote besparingen op.

Wanneer u besluit om een waterverzachter te kopen spelen een aantal factoren mee in die beslissing:

– verschillende soorten aansturing
– nodige capaciteit
– grootte van de woning
– installatiemogelijkheden
– aantal gezinsleden

Daarnaast is het ook goed om te weten hoe een waterverzachter nu exact werkt. Wat houdt het onthardingsproces precies in?


waterontharder prijs offerte online


Hoe werkt een waterverzachter?

Hoe zet dit toestel hard water om in zacht water? Er werden 2 technieken ontwikkeld:

– Ontharding door middel van de ionenuitwisseling

– Ontharding op basis omgekeerd osmose

Zonder daarbij teveel in detail te treden, een woordje uitleg over deze werkwijzen.

Het technisch karakter van deze materie kan u misschien afschrikken maar eigenlijk is het allemaal heel logisch.

1. Ontharding volgens het principe van ionenuitwisseling

De meeste waterverzachters werken volgens ionenuitwisseling. Een proces waarbij magnesium – en calciumionen worden verwisseld met zogenaamde natriumionen. Heel eenvoudig komt het hier op neer:

– een filter houdt de kalkdeeltjes vast
– de filter bevat positief geladen harsdeeltjes
– het leidingwater komt het huis binnen via de waterverzachter
– de calcium – en magnesium deeltjes in het water zijn positief geladen
– die positief geladen calcium – en magnesium deeltjes hechten zich vast aan de negatief
geladen harsdeeltjes

– het water dat verder stroomt is intussen ontdaan van alle kalkdeeltjes

Na verloop van tijd geraakt de harsfilter ‘verzadigd’. Dan moet deze gespoeld worden. Dit proces noemt men ‘regeneratie’. Hiervoor is de waterverzachter voorzien van een zoutreservoir. Daarbij gebruikt met ‘regeneratiezout’. Zout in zijn puurste vorm.

Het spoelwater wordt na de regeneratie afgevoerd via het riool. Na dit proces kan de waterverzachter weer water verzachten.

2. Ontharding met omgekeerde osmose

Er bestaat ook een andere techniek om water te ontharden. De zogenaamde omgekeerde osmose. Daarbij wordt meer dan kalk alleen uit het water gefilterd. Ook andere mineralen en verontreinigende stoffen worden tegengehouden. Het water passeert dan door meerdere filters. Het osmosewater is na het filterproces volledig vrij van belemmerende stoffen. Deze manier van ontharden wordt vaak toegepast in de horeca. Bijvoorbeeld voor het drogen van de vaat of in espressomachines. Voor de particuliere markt wordt omgekeerde osmose heel weinig gebruikt.


waterontharder prijs offerte online


De verschillende besturingstypes van een waterverzachter

De besturing van een waterverzachter dient om de regeneratie te regelen. Het spoelen van de harsfilter is een essentieel onderdeel van de werking van een waterverzachter. Zonder kan het toestel immers geen zacht water leveren. De wijze waarop de regeneratie georganiseerd wordt kan op verschillende manieren:

Mechanische besturing

– volgens een ingebouwde klok of kalender
– volgens een bepaald verbruikt volume
– statisch systeem

Elektronische besturing

– keuze tussen verschillende spoelprogramma’s
– instellingen kunnen op elk moment gewijzigd worden

Intelligente besturing

– intelligente software, ingebouwde sensoren
– past zich aan door rekening te houden met het verbruik en de waterhardheid

Welk type waterverzachter is voor u geschikt?

Elk type waterverzachter heeft zijn specifieke eigenschappen en voordelen. Bij het kiezen van uw waterverzachter speelt uw verbruikspatroon een grote rol. Mensen met een heel regelmatig verbruik zullen het meest gebaat zijn met een mechanisch systeem. Schommelt uw verbruik heel sterk van periode tot periode? Dan ben je beter af met een elektronisch systeem. Een betrouwbare leverancier met een jarenlange ervaring zal uw verbruik samen met u gedetailleerd in kaart brengen.


waterontharder prijs offerte online