Kopen van de beste waterverzachter bij een waterontharder installateur in de buurt : prijzen

Kopen van de beste waterverzachter

Zoekt u een waterverzachter van de beste kwaliteit? Ook last van hard water en teveel kalk in uw leidingwater?

Vraag hier eenvoudig prijzen, merken, modellen en persoonlijk advies aan bij waterontharder bedrijven bij u in de buurt:

waterontharders prijzen en merken

Stap 1 van 2

Kopen van de beste waterverzachter
Kopen van de beste waterverzachter

4 nuttige tips bij het kopen van een waterverzachter

Hebt u thuis hard leidingwater? Uw woning uitrusten met een waterverzachter is de oplossing. Een waterverzachter is de meest efficiënte manier om komaf te maken met hard water.

Waterverzachters: de beste tips bij de aankoop van een waterverzachter

Voor uw huishouden is het echt een groot verschil uit als u zacht water kan gebruiken. Het is ook beter voor de gezondheid, voor uw kledij, kookpotten en ook voor het milieu.

Een waterverzachter is een investering. De vele voordelen maken die meer dan waard. Wie zacht water wil gebruiken in het huishouden of binnen een onderneming, zal gebaat zijn met een waterverzachter.

Waterverzachters zijn er in verschillende formaten, types en uitvoeringen. Al die informatie kan overweldigend zijn. Hoe kiest u de geschikte waterverzachter?
Uw waterverzachter moet volledig afgestemd zijn op uw verbruik en op uw behoeftes. Welk toestel is dus perfect voor uw persoonlijke situatie? Een waterverzachter is een investering die bijna een leven lang moet meegaan. Een miskoop zou dan ook zonde zijn.

Daarom vindt u een overzicht met enkele tips om uw aankoop voor te bereiden. Zo wordt de juiste waterverzachter kiezen al een stuk eenvoudiger.


waterontharder prijs offerte online


1. De beste waterverzachter voor uw persoonlijk situatie

De keuze van uw waterverzachter hangt in de eerste plaats af van uw waterverbruik. Daarnaast zijn er nog enkele vragen te beantwoorden. Is uw woning groot of klein? Verbruikt u dagelijks veel water of ben je heel zuinig? Gaat u vaak op reis? (daardoor is uw waterbehoefte onregelmatig is) Of bent u juist bijna altijd thuis? (waardoor je een constante aanvoer van zacht water nodig hebt)

Dergelijke vragen zijn van belang wanneer u voor een bepaald type waterverzachter kiest.

2. Verschillende types waterverzachters

Er bestaan verschillende soorten waterverzachters. Ze hebben elk hun specifieke voordelen en eigenschappen. Om een bewuste keuze te maken is het goed dat u het onderscheid tussen de verschillende soorten waterverzachters kent.

Simplex of Duplex

Waterverzachters die speciaal gemaakt zijn voor particuliere huishoudens hebben één of twee harscilinders. Afhankelijk van de nodige capaciteit kiest u dan voor één (simplex) of twee harscilinders (duplex).

Het spreekt voor zich dat voor kleinere woningen – die doorgaans een lagere waterbehoefte hebben – een kleine ontharder zal volstaan, terwijl grotere gebouwen zoals ziekenhuizen of bedrijven, nood zullen hebben aan een systeem dat heel wat meer water kan verzachten.

Meer kan ook, om aan grotere waterbehoeftes voldoen. Bijvoorbeeld van hotels, bedrijven, restaurants, ziekenhuizen, bibliotheken, enz. Dergelijke waterverzachters beschikken vaak over meerdere cilinders. Zo kunnen ze op grote schaal continu zacht water leveren.

Waterverzachters met één cilinder of harsfilter zijn beperkter in verbruik. Een continu aanvoer van zacht water is dan onmogelijk is. Als de filter verzadigd is, moet hij gespoeld worden. Tijdens die spoeling kan uw toestel geen zacht water leveren. Dit hoeft niet noodzakelijk een probleem te zijn. De regeneratie gebeurt dan bijvoorbeeld ’s nachts, wanneer er geen water verbruikt wordt.

Heeft uw toestel meerdere cilinders? Dan kan het continu zacht water leveren. Is de ene filter verzadigd, dan neemt de andere het ontharden over. Die zorgt dan voor de aanvoer van zacht water. Zo is er ononderbroken zacht water beschikbaar.

Mechanisch of Elektronisch

Er moet ook een onderscheid gemaakt worden tussen elektronische en mechanische waterverzachters. Dit gaat over de sturing van de waterverzachter. Die dient om de regeneratie te regelen. Die regeneratie is het spoelen van de filter. Dat moet meerdere keren per week gebeuren telkens wanneer de filter verzadigd is.

Er zijn goede redenen om voor het ene of voor het andere systeem te kiezen. Het mag niet van uw willekeur afhangen.

Mechanisch

Een mechanisch gestuurde waterverzachter werkt volledig op waterdruk. Er wordt hierbij geen elektriciteit verbruikt. De aansturing is dan door tijd of volume gestuurd. Dit type toestel wordt vooraf in gesteld. Die instellingen kan u meestal niet zelf wijzigen. Het is dus belangrijk dat dit op basis van uw effectieve verbruik gebeurt. Alleen zo zal uw toestel efficiënt ontharden. En dus niet onnodig zout of water verbruiken.

Dit systeem is goed voor wie een zeer regelmatig verbruik heeft. Bent u echter vaak weg van thuis? Of schommelt het verbruik erg? Bijvoorbeeld als u studenten hebt die tijdens de week op kot zitten en in het weekend dan een half uur onder de douche staan. Dan bestaan er voor u andere systemen.

Elektronisch

Elektronische types maken het ook mogelijk spoelingen van het systeem op vaste tijdstippen te gebeuren. U kan de instellingen wel op elk moment wijzigen. Zo voorkom je overbodige spoelingen. U spaart zo dus water en regeneratiezout. (het zout dient om te spoelen, net als bij een vaatwasser)

Dit type is vooral handig als uw verbruik varieert. Dankzij het feit dat u zelf controle hebt over de instellingen kan je efficiënter met water en energie omgaan.

Elektronische systemen zijn er ook in heel wat variaties. Eenvoudig of uiterst geavanceerd. Tegenwoordig kunnen de geavanceerde waterverzachters heel veel. Ze kunnen uw waterhardheid en uw verbruik meten en evalueren. Ze kunnen zich aanpassen wanneer u meer of minder verbruikt. De elektronische systemen hebben ook verschillende spoelprogramma’s die u manueel kan instellen. Vaak hebben ze dan ook een vakantieknop. Heel handig wanneer u eventjes afwezig bent. Uw toestel staat dan volledig op non-actief.

3. Bijkomende kosten

Tegenover de voordelen die de beste waterverzachter voor uw situatie biedt, staat natuurlijk ook een kostprijs. De prijs van een waterverzachter is al even variabel als de verkrijgbare soorten. Zo kosten apparaten met meer volume en capaciteit natuurlijk meer en speelt ook het aantal cilinders een rol. De regel is: hoe geavanceerder, hoe duurder.

U moet ook rekening houden met de aankoop van regeneratiezout. Dat is nodig voor de reiniging van de filter. Het zout garandeert de optimale van uw waterverzachter. Tenslotte houdt u best ook rekening met eventuele onderhoudskosten. Daar kan u niet van onderuit.

Een goed onderhouden toestel zal 20 tot 25 jaar meegaan. Hierop mag u dus niet besparen.


waterontharder prijs offerte online


4. Een waterverzachter: een milieuvriendelijke keuze

De aankoop van een waterverzachter heeft ook een impact op het milieu.

Niet alleen door het zuiverend effect op water. Ook door het feit dat het gebruik van schadelijke en agressieve detergenten daalt. U zal ook minder wasmiddel gebruiken. Kraanwater is ook aangenamer drinken wanneer het zacht. Het is dan helderder van kleur en er zit geen smaakje aan. Dat maakt dus dat je minder flessenwater zal kopen. Dus naast minder producten, is er ook minder afval.

Zo wordt het milieu minder belast.

Zeggen dat een waterverzachter milieuvriendelijk is, is dan ook volledig terecht. Een extra argument om te investeren in een waterverzachter.