Onderhoud waterverzachter met zout | laat een nieuwe waterontharder installeren door een bedrijf in de buurt

Onderhoud waterverzachter met zout

Zoekt u een waterontharder voor uw woning, appartement of bedrijf? Ook last van hard water en teveel kalk in uw leidingwater?

Vraag hier eenvoudig prijzen, merken, modellen en persoonlijk advies aan bij waterontharder bedrijven bij u in de buurt:

waterontharders prijzen en merken

Stap 1 van 2

Onderhoud waterverzachter met zout
Onderhoud waterverzachter met zout

Het onderhoud van uw waterverzachter in enkele stappen

Wat is hard water?

Het water dat door waterbedrijven wordt opgepompt uit verschillende grondlagen, bevat onder meer stoffen als calcium en magnesium. Men spreekt over hard water als de concentratie aan calcium en magnesium vrij hoog is. Te hard water en te zacht water hebben beide hun nadelen. Zacht water kan schadelijk zijn voor uw gezondheid, omdat dit giftige stoffen kan opnemen uit de waterleidingbuis. Hard water is dan weer verantwoordelijk voor het dichtslibben van waterbuizen door kalkvorming. Het is belangrijk om de hardheid van het leidingwater in uw huis te kennen.

Hoe hard of zacht het water is, verschilt van gemeente tot gemeente en zelfs van buurt tot buurt. De waterhardheid wordt uitgedrukt in Duitse graden. Als u 10 milligram calciumoxide oplost in één liter water, verkrijgt u water met een hardheid van één Duitse graad. Er zijn zowel teststaafjes als druppeltesten verkrijgbaar om de waterhardheid te meten.

De druppeltest geeft het betrouwbaarste resultaat. Bij deze meetmethode voegt u druppels van een chemische stof toe aan het te testen water, tot het water plots verkleurt. Het aantal druppels dat u moet toevoegen, is een maat voor de waterhardheid. In dit artikel beschrijven we het werkingsprincipe en het preventief onderhoud van een waterverzachter die werkt met onthardingszout.


waterontharder prijs offerte online


Het belang van een goede waterverzachter

Als uit metingen blijkt dat het leidingwater in uw huis vrij hard is (12 tot 18 Duitse graden), is het plaatsen van een waterverzachter aanbevolen. Vrij hard water kan immers voor heel wat schade zorgen in uw woning:

 • Hard water vormt kalk in watertoevoerleidingen, waterafvoeren en riolering. Dit leidt in de meeste gevallen tot verstoppingen, waarvoor u regelmatig de hulp van een ontstoppingsdienst moet inroepen.
 • Studies hebben uitgewezen dat u tot 50% meer wasmiddelen gebruikt in uw wasmachine als gevolg van hard water. Hard water verstoort de goede werking van een wasmiddel, zodat u een extra hoeveelheid moet gebruiken om uw was nog schoon te krijgen.
 • Elektrische toestellen waarin een warmte-element wordt toegepast dat zich in hard water bevindt (bijvoorbeeld warmwaterboilers, wasmachines, waterkokers, koffiezetapparaten), hebben zwaar te lijden onder hard water. Op het warmte-element zet zich een laagje kalk af, waardoor de warmte minder snel wordt afgegeven aan het water. Dit resulteert in een hoger energieverbruik.
 • Uw handdoeken, beddengoed en kleding voelen ruw en hard aan indien hard water bij het wassen wordt gebruikt. Bovendien verslijt de stof veel sneller.
 • Ook voor uw huid en hoofdhaar is hard water nefast. U wassen in hard water kan een geïrriteerde en schilferige huid, en bovendien stug en dof haar tot gevolg hebben.

Door het plaatsen van een goede waterverzachter voorkomt u al deze problemen. Als u een waterverzachter laat installeren door een gespecialiseerd bedrijf en regelmatig onderhoud laat uitvoeren, hoeft u niet te vrezen voor een te hoge waterhardheid.

Werkingsprincipe van een waterverzachter

De meeste waterverzachters gebruiken onthardingszout. Dit soort waterverzachters werkt als volgt:

 • Een cilinder bevat kleine korreltjes kunsthars, die de eigenschap bezitten om de calcium- en magnesiumdeeltjes op te nemen uit het harde water. Het leidingwater loopt van boven naar beneden door een bed van kunstharskorreltjes. Tijdens dit proces geeft het harde water calcium en magnesium af aan de korreltjes.
 • Het water neemt ook natriumdeeltjes (die overigens volledig onschadelijk zijn) op uit de kunstharskorreltjes. Calcium en magnesium worden dus eigenlijk vervangen door natrium.
 • De kunstharskorrels kunt u blijven gebruiken, maar als deze verzadigd zijn met magnesium en calcium, moeten ze geregenereerd worden. Dit kan gebeuren door water waarin natrium is opgelost (zout water) door het korrelbed te laten lopen. De waterverzachter voert dit regeneratieproces volledig automatisch uit. De korrels geven hierbij calcium en magnesium af en nemen natrium op.
 • De waterverzachter voert vervolgens het water waarin zich calcium en magnesium bevindt, af naar het riool.
 • Het toestel gebruikt zogenaamd onthardingszout of regeneratiezout om het zout water aan te maken. Dit zout moet door de eigenaar regelmatig aangevuld worden.

Het is hierbij van groot belang dat de waterverzachter goed werd afgeregeld en regelmatig onderhoud krijgt. Een gespecialiseerde leverancier kan hiervoor zorgen.


waterontharder prijs offerte online


Noodzakelijk onderhoud van een waterverzachter

Om een optimale werking van uw waterverzachter te blijven behouden, is op regelmatige tijdstippen preventief onderhoud nodig. Tijdens het onderhoud zal een technicus de diverse onderdelen van het toestel nakijken en vervangen indien nodig. Bovendien wordt het toestel grondig gereinigd en ontsmet. Het onderhoud van een waterverzachter bestaat uit volgende stappen:

 • De technicus meet de hardheid van het water dat het toestel verlaat. Hieruit kan hij onmiddellijk afleiden of de instellingen van de waterverzachter nog in orde zijn. Het verbruik van water kan immers gedaald of gestegen zijn, zodat de waterverzachter moet bijgeregeld worden.
 • Alle onderdelen van het apparaat worden gecontroleerd, getest, gereinigd en gesmeerd. De technicus gaat de correcte werking van kleppen en injectoren na. Slecht werkende of versleten onderdelen worden vervangen.
 • De technicus reinigt de kunstharskorreltjes en ontsmet deze met behulp van een chlooroplossing. Op de kunstharskorreltjes kunnen zich immers bacteriën nestelen, vooral als er langere tijd geen water wordt gebruikt (bijvoorbeeld als u op vakantie bent). Het regelmatig reinigen van de korrels voorkomt dit probleem.
 • Omdat zouten aankoeken, moeten zoutresten uit het reservoir verwijderd worden. De technicus reinigt het zoutreservoir grondig en vult het onthardingszout aan.
 • Op het einde van het onderhoud voert de technicus een algemene test uit van het complete apparaat, om te controleren of alles naar behoren werkt.

Laat het onderhoud over aan een ervaren technicus

Begin niet zelf aan het onderhoud van een waterverzachter! Om volledig te kunnen vertrouwen op de correcte werking van het apparaat, schakelt u het best een professional in. Doe een beroep op een gespecialiseerde firma voor het preventief onderhoud! Alleen in dat geval mag u overtuigd zijn van de optimale werking van uw waterverzachter, en hoeft u niet te vrezen voor de nadelen van hard water.