Prijs waterverzachter – let op de capaciteit, soort, formaat, zoutverbruik bij het kopen van een nieuwe waterontharder

Prijs waterverzachter

U hebt last van hard water? Er zit kalk in uw leidingen? Dan kan u misschien eens prijs vragen voor een waterverzachter.

Vraag hier eenvoudig prijzen, merken, modellen en persoonlijk advies aan bij waterontharder bedrijven bij u in de buurt:

waterontharders prijzen en merken

Stap 1 van 2

Prijs waterverzachter
Prijs waterverzachter

De gemiddelde prijs van een goede waterverzachter

Zacht water: het klinkt als overbodige luxe. Dat is het allesbehalve. Hard water heeft tal van nadelen. De ene al wat ernstiger dan de andere. Voor de gezondheid, de kwaliteit van uw kledij, waterleidingen en voor huishoudtoestellen. Hard water is leidingwater dat met een hoge concentratie magnesium en calcium. Overal waar hard water gebruikt wordt, kan er kalksteen ontstaan. Kalksteen richt veel schade aan.

Eens u alle nadelen kent zal u het kost wat kost willen voorkomen.

De beste manier om kalk tegen te gaan is door een waterverzachter te installeren. Een waterverzachter verzacht het water. Magnesium en calcium deeltjes worden eruit gefilterd. Hierdoor wordt het water minder schadelijk voor waterleidingen, kookpotten, kledij, wasmachines, enz. U zal ook minder moeten schoonmaken. En u zal besparen op energie.

De gemiddelde prijs van een waterverzachter

De vele voordelen van een waterverzachter staan natuurlijk tegenover de prijs die u ervoor betaalt. Die kan u misschien afschrikken? Het is een zekere investering. Een investering die rendeert én die 20 tot 25 jaar meegaat. De prijs is vergelijkbaar met die van een goede wasmachine. Stel u voor dat u uw wasmachine moet vervangen omdat ze aangetast is door kalk. Had u een waterverzachter geïnstalleerd, dan was dit niet gebeurd. Dan had u evenveel betaald als voor een nieuwe wasmachine. Maar ook al uw andere toestellen: boiler, koffiezet, vaatwasser en uw waterleidingen en centrale verwarming zijn erdoor beschermd. De boodschap is dus: denk lange termijn.


waterontharder prijs offerte online


Een waterverzachter is geen overbodige luxe. Het is een slimme investering.

De kosten die u ermee bespaart zorgen ervoor dat het apparaat zichzelf terugverdient. Ten minste, als u uw toestel goed onderhoudt. Geen kalkaanslag betekent ook minder schoonmaken en een beter resultaat. U wint tijd én geld. Want u verbruikt minder onderhoudsproducten. In zacht water mag u ook minder wasmiddel gebruiken. En uw boiler verbruikt minder energie. Waarom? Omdat kalksteen een isolerende werking heeft. Het houdt de gecreëerde warmte vast, in plaats van ze af te geven. Zo moet uw boiler harder werken om dezelfde temperatuur te bereiken. Als er geen sprake is van kalk is er ook geen sprake van warmteverlies en van verhoogde energiekosten.

Prijs van een waterverzachter

De prijs is afhankelijk van een aantal factoren, waaronder het waterverbruik, de oppervlakte van uw huis en het besturingssysteem.

1. De capaciteit en het formaat van uw waterverzachter

U moet uw waterverzachter kiezen op basis van uw verbruik. Dat bepaalt of u een simplex of duplex toestel kiest. Eén of twee harscilinders.

Voor kleinere huishoudens is het aangeraden om een waterverzachter te kiezen die niet té veel capaciteit heeft. Zo wordt er niet onnodig veel zacht water aangemaakt.

Is uw huis groot en uw waterverzachter te klein? (of heeft hij te weinig capaciteit) Dan geraakt de filter altijd te snel verzadigd. De waterverzachter moet dan ook vaker spoelen. Om te ontharden wordt er regeneratiezout en water verbruikt. Er teveel van gebruiken komt neer op verspilling.

Breng uw verbruik dus goed in kaart voor u uw waterverzachter aankoopt.

2. Het type waterverzachter

Als u van plan bent om een waterverzachter te kopen, besteed dan zeker aandacht aan het type besturing. Mechanisch of elektronisch? Elk systeem heeft zijn specifieke eigenschappen. Ze hebben bijvoorbeeld een ander rendement en een andere prijs. Welk systeem u kiest hangt ook af van uw verbruikspatroon.

Informeer u dus goed over welk type u nodig heeft en kies de waterverzachter die het best aansluit bij uw noden.

Naast capaciteit en formaat is dus ook de werkwijze van de waterverzachter van belang. Met de werkwijze wordt de besturing bedoeld. De wijze waarop de regeneratie georganiseerd wordt.

Een mechanische waterverzachter

Mechanische waterverzachters zijn eenvoudig in gebruik. Ze werken niet op stroom maar via waterdruk. Ze worden ook wel hydraulische waterverzachters genoemd. Ze hebben een ingebouwde klok of kalender. De regeneratie start dan na een vooraf ingesteld tijdsinterval. Een andere manier is via het meten van het volume. Zodra een bepaald volume bereikt is, start de regeneratie. De mechanische toestellen zijn de goedkoopste op de markt. Hebt u een regelmatig verbruik? Dan is dit een goede keuze voor u. Zijn er maandelijks echter grote verschillen in wat u aan water verbruikt? Dan kiest u beter voor een andere besturing.

Een elektronische waterverzachter

Deze waterverzachters zijn een stuk dynamischer. Je kan kiezen tussen diverse spoelprogramma’s. Zo kan u de frequentie van de spoelingen afstemmen op de hoeveelheid water die u verbruikt. Er is dus geen verspilling van zout of water.

Het spreekt voor zich dat deze waterverzachters iets duurder zijn. U zal uw investering snel terugverdienen. Want u bespaart jaarlijks heel wat aan energie en onderhoudsmiddelen.

3. Het onderhoud van de waterverzachter

Uw waterverzachter moet natuurlijk ook goed onderhouden worden. Een voorwaarde voor de goede werking en voor de levensduur van uw toestel. Dat onderhoud betaalt u natuurlijk ook. Al valt deze kost al bij al mee.

De regel is: hoe goedkoper de waterverzachter, hoe meer en hoe beter u het moet onderhouden. Als uw toestel dan tenminste meegaat tot het volgende jaarlijks onderhoud. Het is soms beter om te kiezen voor een iets duurder systeem, dat wel betrouwbaarder is en langer meegaat.

4. Onderhoudscontracten

Koopt u uw ontharder bij een ervaren leverancier? Dan wordt u misschien een onderhoudscontract aangeboden? Dit is zeker aangeraden als u zeker wil zijn dat uw systeem in topconditie blijft. Meestal krijgt er dan ook nog korting bovenop. Informeer u alleen goed over wat dit inhoudt. Zo komt u niet voor verrassingen te staan.

Het onderhoud van een waterverzachter :

  • uw zoutreservoir wordt grondig gereinigd en aangevuld
  • de waterhardheid wordt opnieuw gemeten
  • instellingen worden indien nodig aangepast
  • preventieve desinfectie
  • controle van de onderdelen

waterontharder prijs offerte online


Conclusie

Net zoals bij alle investeringen hangt de prijs van een waterverzachter af van zoveel factoren. Vandaar dat u er dus beter goed geïnformeerd aan begint. Vraag informatie over eventuele onderhoudscontracten, de prijs van het zout, de capaciteit en het type van ontharder. Wat de beste optie ook is, een waterverzachter is onmisbaar als u hard water heeft.