Soorten waterverzachters : type waterontharders, prijzen vergelijken bij installateur in de buurt

Verschillende soorten waterverzachters

Ontdek hier de verschillende soorten waterverzachters!

Vraag hier eenvoudig prijzen, merken, modellen en persoonlijk advies aan bij waterontharder bedrijven bij u in de buurt:

waterontharders prijzen en merken

Stap 1 van 2

Soorten waterverzachters
Soorten waterverzachters

Verschillende soorten waterverzachters vergelijken

Wat is hard water?

Hoogst waarschijnlijk hebt u al gehoord over hard of zacht water?
Het is zo dat uw leidingwater uit verschillende bestanddelen bestaat. De mineralen calcium en magnesium zijn vaak talrijk aanwezig. Dit komt omdat het water gewonnen wordt uit diepe grondlagen die deze mineralen bevatten. Die concentratie calcium en magnesium in het water verschilt van streek tot streek. Het zijn deze elementen die uw water hard maken.

Soorten waterverzachters
Soorten waterverzachters

Uw waterbedrijf, of uw gemeente kan u informeren over de gemiddelde hardheid van uw leidingwater. Op lange termijn is hard water schadelijk voor uw sanitair en voor toestellen die water gebruiken. Daarom zijn waterverzachters tegenwoordig de norm.

Er bestaan diverse soorten waterverzachters. Als je er niks van kent is het moeilijk kiezen. In dit artikel geven we u een aantal tips zodat u verschillende soorten waterverzachters kunt vergelijken.


waterontharder prijs offerte online


De gevolgen van hard water in uw woning

Dat hard water schadelijk is, bewijzen de nadelen hieronder:

  • Verstoppingen

Kalksteen ontstaat als hard water verwarmd wordt. Dat is vooral gevaarlijk in waterleidingen, boilers en in uw centrale verwarming. Het valt meestal pas op wanneer het laat is. Dan moet de loodgieter langskomen en krijgt u een dure factuur.

In kranen en douchekoppen is het vooral vervelend. Het kost veel tijd en moeite om ze te ontstoppen.

  • Oververhitting en energieverlies in toestellen met een verwarmingselement

In elektrische toestellen die water verwarmen ontstaat er kalksteen op het verwarmingselement. Daardoor verbruiken ze meer energie om het water op de gewenste temperatuur te brengen. Kalk verhindert de warmteoverdracht. De toestellen moeten harden werken om warmte af te geven. Zo verbruiken ze meer energie of geraken ze oververhit.

  • Toestellen hebben een kortere levensduur

Dit nadeel is een logisch gevolg van de oververhitting door kalksteen.
Toestellen geraken sneller defect en moeten bijgevolg vervangen worden. Een kapotte waterkoker is niet zo erg. Maar een kapotte boiler of wasmachine? Dat zijn pijnlijke uitgaves. Met een waterverzachter kan u die perfect kan voorkomen.

  • Vroegtijdige slijtage van uw kledij

Wast u uw kleren, linnen en beddengoed met hard water? Dan voelen die waarschijnlijk ook hard aan. Ze verslijten ook sneller. De kleuren vervagen en de vezel geraakt beschadigd.

  • Hoger verbruik van onderhoud – en hygiëne producten

U zult jaarlijks veel meer geld uitgeven aan wasproducten en aan allerlei
reinigingsproducten. In hard water moet u dubbel zoveel of meer wasmiddel gebruiken. Om kalksporen op uw sanitair te verwijderen, gebruikt u speciale antikalkproducten.

  • Een droge huid en dof haar

Hard water kan uw huid uitdrogen. Net zoals kalk overal zijn sporen nalaat, gebeurt dat ook op uw lichaam. Wanneer kalk een reactie vormt met zeep, ontstaat er een talgachtige brij. Deze kan uw poriën verstoppen en zo geraakt uw huid niet meer gehydrateerd. Dat geldt ook voor uw hoofdhuid en dus voor uw haar. Kalk nestelt zich op de haarschubben en verhindert zo dat uw haar van nature gaat glanzen.

Een waterverzachter voorkomt al deze zaken.

Waaruit bestaat een waterverzachter?

Een waterverzachter bestaat uit verschillende componenten: een filter en een zoutreservoir zijn de voornaamste. Er is ook terugstroomklep zodat het spoelwater kan afgevoerd worden via het riool. Het harde water stroomt de woning binnen via de waterverzachter en passeert dus eerst langs de filter.

De filter van een waterverzachter

De filter ziet er uit als een cilinder. Een waterverzachter kan er één of twee hebben.

In die filter zitten kunstharskorrels. Deze korrels halen calcium en magnesium uit het harde water. Ze worden negatief geladen en ze wisselen de harde elementen uit tegen natriumdeeltjes. Calcium en magnesium zijn positief geladen. In een waterverzachter gebeurt er dus eigenlijk een uitwisseling van deeltjes. Calcium en magnesium blijven achter in de filter terwijl de rest van het water verder stroomt. Dit water is dan al zacht water.

Het zoutreservoir

Waarom een zoutreservoir? Na een tijdje geraken de kunstharskorrels verzadigd. Ze moeten dan gespoeld worden. Dit gebeurt met een zoutoplossing om de harde elementen los te weken. Dit is de ‘regeneratie’. Dit proces voert de waterverzachter automatisch uit.
Het zoute spoelwater wordt dan samen met de harde elementen langs het riool afgevoerd. Het onthardingszout moet af en toe bijgevuld. Zo’n 4 à 5 keer per jaar.


waterontharder prijs offerte online


Verschillende soorten waterverzachters vergelijken: tips

De meeste soorten waterverzachters werken volgens het principe van ionenwisseling. De verschillen zitten in de besturing en in de capaciteit. Welk type voor u geschikt is, hangt af van uw eigen waterverbruik. Het eerste wat u dus moet doen, is uw verbruik grondig analyseren.

Waterverbruik

Uw waterverbruik analyseren doe je het best aan de hand van uw waterfactuur.
Neem uw facturen dus bij de hand en bereken uw gemiddeld verbruik. Stel uzelf enkele relevante vragen:

Is het bedrag maandelijks ongeveer hetzelfde? Of schommelt het?

Het kan zijn dat u vaak weg bent van thuis. Of dat u regelmatig bezoekers over de vloer krijgt? Het antwoord op deze vraag heeft een invloed op het soort besturing en op de nodige capaciteit.

Eén of twee cilinders?

Vraag u af of u op elk ogenblik wilt beschikken over zacht water? Een waterverzachter met één cilinder, kan tijdelijk niet ontharden als de cilinder gespoeld wordt. Bij systemen die twee cilinders hebben, kan er telkens één cilinder gespoeld worden terwijl de tweede cilinder onthardt.

Besturing van de waterverzachter

De mechanische waterverzachter

Deze waterverzachter werkt met waterdruk. Volledig zonder stroom. Dit toestel is goed voor wie een heel regelmatig verbruik heeft. Het regenereren en het ontharden worden hydraulisch aangestuurd. Dit zijn vrij eenvoudige waterverzachters. Ze zijn het goedkoopst in aankoop. Opgelet want goedkoop is relatief. Koopt u een mechanische waterverzachter en schommelt uw verbruik van maand tot maand? Dan wordt er nodeloos zout en water verspild en komt het op termijn toch duurder uit. De instellingsmogelijkheden van deze mechanische waterverzachters zijn vrij beperkt. Ze regenereren op een vooraf vastgelegd tijdstip of vanaf een bepaald verbruikt volume.


waterontharder prijs offerte online


De elektronische waterverzachters

Deze waterverzachter wordt door een microprocessor aangestuurd. Bij dit soort apparaten kun je heel wat meer instellen en regelen. Het regeneratieproces kan bij dit type apparaten zodanig geoptimaliseerd worden dat het toestel een minimale hoeveelheid zout en water verbruikt.

Advies van een ervaren installateur

Naast waterverbruik en besturing zijn er nog andere zaken om rekening mee te houden:

waterhardheid
– beschikbare ruimte voor de installatie
– aantal gezinsleden

Een professionele verdeler kan u raad geven. Door uw verbruik gedetailleerd in kaart te brengen kan hij u helpen bij uw aankoop. Ervaren vakmensen zullen u ook helpen bij het onderhoud.

Een waterverzachter aankopen is een investering. U koopt dus beter niet zomaar het eerste beste toestel. Koop juist en nadien zal u vele jaren genieten kunnen genieten van de vele voordelen van zacht water.