Voordelen waterverzachter : beste waterontharder kopen om te genieten van zacht water, overal in huis

Voordelen van een waterverzachter

U hebt reeds over de vele voordelen van een waterverzachter gehoord? U wilt graag zelf een waterverzachter aanschaffen?

Vraag hier eenvoudig prijzen, merken, modellen en persoonlijk advies aan bij waterontharder bedrijven bij u in de buurt:

waterontharders prijzen en merken

Stap 1 van 2

Voordelen waterverzachter
Voordelen waterverzachter

 

De voordelen van een waterverzachter

Water is leven, daarom willen we gezond water dat ook nog energiezuinig is. Een waterverzachter of waterverzachter haalt overbodig calcium uit water, dit levert heel wat voordelen voor ons lichaam en het milieu. Daarnaast kunnen we ook heel wat besparen op lange termijn.

Voordelen waterverzachter
Voordelen waterverzachter

Wat doet een waterverzachter?

Een waterverzachter vermindert de hardheid van water door een wisselwerking van ionen. De eerste waterverzachters op basis van ionenwisseling werden begin vorige eeuw ontwikkeld specifiek voor industrieën zoals de textiel-, farmaceutische- en voedselindustrie. Intussen heeft het zich ontwikkeld tot een veilige en betrouwbare techniek. Kalkaanslag veroorzakende elementen en harde onderdelen worden uit het water verwijderd wat resulteert in zacht water. De hardheid van water wordt veroorzaakt door een hoge concentratie van calcium- en magnesiumionen. De waterverzachter bindt de ionen chemisch aan zich en slaat ze vervolgens neer, door bijvoorbeeld natrium of ionenwisselaarhars. Wat overblijft is zacht water, vrij van kalk en harde elementen.


waterontharder prijs offerte online


De werking

Waterverzachters werken met een harsfilter dat kalk uit water haalt. De waterverzachter wordt meestal aangesloten achter de watermeter. Ionenwisseling is het primaire proces dat het water zachter maakt. Wanneer de filter verzadigd is treedt het regeneratieproces in werking. Dit gebeurt door middel van een spoeling met zout. De kalk wordt van de hars gescheiden en harde elementen worden afgevoerd. Er bestaan verschillende systemen, een mechanische waterverzachter maakt bijvoorbeeld gebruik van de druk van de waterleiding. Omdat er geen pomp nodig is, is dit een energiezuinige techniek. Er bestaan ook elektrische systemen. Welk systeem het meest geschikt is hangt af van uw verbruik en de grootte van de woning.

Voordelen

Een waterverzachter biedt heel veel voordelen, o.a. voor de duurzaamheid van het huis en het milieu maar ook voor de vitaliteit en bescherming van ons lichaam.

– Hard water is schadelijk voor toestellen met een warmtewisselaar zoals boilers, strijkijzers, wasmachines en afwasmachines. Waterverzachters produceren zacht water en voorkomen zo kalkaanslag op uw apparaten.

– Een lagere waterhardheid voorkomt kalkaanslag op leidingen waardoor ze optimaal functioneren en er geen energie verloren gaat.

– Een waterverzachter doet het gebruik van zeep, glansmiddelen en waspoeder met 25 procent dalen. Omdat deze producten beter werken in zacht water, hebben we er minder van nodig, waardoor we kunnen besparen op huishoudelijke kosten. Bovendien wordt het milieu hierdoor minder belast.

Hard water zorgt voor kalkaanslag in ruimtes en op oppervlaktes die in direct contact met water staan, zoals sanitair. Zacht water laat geen sporen na waardoor er minder intensief gepoetst moet worden.

– Daling van energiekosten. Leidingen die geplaagd worden door kalkaanslag functioneren minder, daardoor stijgt het energieverbruik. Met een waterverzachter wordt aanslag voorkomen, leidingen en apparaten functioneren optimaal en vragen minder onderhoud.

Zacht water is goed voor huid en haar. De natuurlijke huidoppervlakte wordt beschermd, poriën verstoppen niet. Huidaandoeningen zoals eczeem kunnen hierdoor voorkomen worden. Het haar glanst meer. Zuiver water heeft dus een bijzonder gezonde uitwerking op het lichaam.

De enige nadelen van waterverzachters zijn dat ze ruimte innemen, dat het regeneratiezout moet worden aangevuld en dat ze een afvoer nodig hebben.

Stellingen ontkrachten

Waterverzachters kennen meer voordelen dan nadelen. Soms blijkt dat mensen aarzelen over de aanschaf vanwege enkele misvattingen. Het geloosde ‘pekelwater’ na de regeneratie zou bijvoorbeeld slecht zijn voor het milieu. Er wordt inderdaad natriumchloride gebruikt maar dit wordt verdund door de rest van afvalwater. Het milieuvervuilende effect is verwaarloosbaar. Ook bestaat het idee dat waterverzachters bacteriegroei bevorderen. In een waterverzachter circuleert het water dagelijks, er is dus geen sprake van stilstaand water. Integendeel, de groei van bacteriën wordt net afgeremd. Er wordt ook beweerd dat de calcium in het drinkwater net goed is
voor de gezondheid. Het is echter zo dat water een ondergeschikte rol speelt bij de inname van calcium. We halen onze calcium vooral uit groenten en fruit.


waterontharder prijs offerte online


Een waterverzachter wel of niet kopen?

De installatie van een waterverzachter levert onmiskenbare voordelen op. De prijzen variëren maar de ervaring leert ons dat de goedkopere waterverzachters een kortere levensduur hebben. Koop dus niet de eerste de beste. Het is belangrijk dat uw verbruik goed in kaart gebracht wordt vooraleer u uw keuze maakt. Er bestaan verschillende technieken om uw water te ontharden. Welk type het meest geschikt is voor uw woning hangt van verschillende factoren af. Laat u daarom bijstaan door een Aqua Service vakman. Wij komen bij u langs voor een vrijblijvende offerte op maat.