Waterfilter en waterverzachter : voordelen van onthard water en een waterontharder – stop kalkaanslag

Waterfilter en waterverzachter

Zoekt u een waterverzachter van uitstekende kwaliteit? Of zoekt u een waterfilter?

Vraag hier eenvoudig prijzen, merken, modellen en persoonlijk advies aan bij waterontharder bedrijven bij u in de buurt:

Waterontharders - Waterfilter en waterverzachter

Stap 1 van 2

Waterfilter en waterverzachter
Waterontharders – Waterfilter en waterverzachter

Wat is het verschil tussen een waterfilter en een waterverzachter?

Als er over het zuiveren van kraanwater gesproken wordt, komen vaak de termen ‘waterfilter’ en ‘waterverzachter’ ter sprake. Deze termen lijken misschien wel op elkaar en hebben beide te maken met het zuiveren van kraanwater, maar het zijn wel twee hele andere begrippen. Wat het verschil tussen een waterfilter en een waterverzachter precies is, leest u op deze pagina.

Waterfilter en waterverzachter
Waterfilter en waterverzachter

Twijfelt u erover om een waterfilter of waterverzachter aan te schaffen? Dan raden wij u aan om de informatie op deze pagina goed door te lezen. Door onderstaande tekst goed door te nemen, komt u er namelijk vanzelf achter in welk apparaat u het beste kunt investeren en waarom.

Wat is een waterfilter?

Een waterfilter is een speciale filter die op een kraan wordt gezet, bijvoorbeeld op de kraan in de keuken. De filter zorgt ervoor dat viezigheden in het water, zoals bijvoorbeeld onzuiverheden uit de leidingen, niet uit de kraan komen. Deze viezigheden blijven namelijk in de filter hangen. Door een waterfilter op uw keukenkraan te installeren, kunt u dan ook schoner water drinken en gebruiken bij het koken.


waterontharder prijs offerte online


Wat is een waterverzachter?

Een waterverzachter is een apparaat dat gebruikt wordt om hard water te veranderen in zacht water. Hard water is leidingwater met een grote hoeveelheid kalk, dat bij het winnen van het water uit de bodem meegenomen wordt in de vloeistof. Zacht water is leidingwater met een zeer kleine hoeveelheid kalk of zonder kalk. De waterverzachter is het apparaat dat het harde water omzet in zacht water, simpelweg door de kalk uit het water te halen.

Het is mogelijk om een waterverzachter uit te breiden met een waterfilter. In dit geval haalt de waterfilter de grove viezigheden uit het kraanwater, terwijl de waterverzachter ervoor zorgt dat het harde water verzacht wordt. De filters voor waterverzachters worden ook wel voorfilters genoemd, aangezien deze voor de waterverzachter worden geplaatst. Door een voorfilter aan te schaffen, kunt u de levensduur van uw waterverzachter verlengen.

Het verschil tussen een waterfilter en een waterverzachter

Er zijn enkele verschillen aan te wijzen tussen een waterfilter en een waterverzachter. Het belangrijkste verschil tussen deze apparaten, is dat een waterverzachter kalk uit hard water haalt. Een waterfilter kan ook een beetje kalk uit het water halen, maar werkt beter op grovere viezigheden uit bijvoorbeeld de leiding. Dit betekent dat de waterverzachter hard water kan verzachten, terwijl de waterfilter het water wat oppervlakkiger filtert.

Daarnaast heeft een waterverzachter een ander soort filter dan een waterfilter, namelijk een speciale harsfilter. Deze filter moet schoongehouden worden met regeneratiezout. Bij de waterfilter is dit niet het geval. Deze filter moet u namelijk handmatig schoonmaken, niet met zout.

Tot slot werkt een waterfilter lokaal, ofwel op een specifieke kraan in huis. Een waterverzachter werkt op de bron van het water dat u thuis gebruikt. Dit betekent dat als u deze installatie aanschaft, u overal in huis zacht water kunt gebruiken. Wilt u overal in huis gefilterd water gebruiken, dan moet u op alle waterbronnen een waterfilter aansluiten. Bij de waterverzachter is dit niet nodig: dit apparaat pakt uw waterprobleem bij de bron aan.

Hard water verzachten met een waterverzachter

Steeds meer mensen investeren in een waterverzachter om hun harde leidingwater te veranderen in zacht water. Dit is niet voor niets, want het gebruik van hard water brengt enkele nadelen met zich mee. Welke nadelen dit zijn en welke voordelen de waterverzachter biedt, leest u in onderstaande alinea’s.

1. De nadelen van hard water

U heeft misschien niet eens in de gaten dat u hard water gebruikt in huis, maar de kans is groot dat u de nadelen van hard water wel herkent. Gebruikt u namelijk hard water in uw woning, dan krijgt u gegarandeerd te maken met specifieke hard water problemen.

De belangrijkste nadelen van het gebruik van hard water, zijn de volgende:

– Uw huishoudelijke apparaten gaan minder lang mee, aangezien hier door hard water kalkaanslag in komt.

– U heeft regelmatig last van kalkaanslag in de badkamer, in de keuken en in het toilet. Deze kalkaanslag krijgt u maar moeilijk weggepoetst.

– Uw apparaten functioneren minder goed en hebben daarom meer energie nodig om hun werk goed te kunnen doen. De wasmachine heeft daarbij ook meer wasmiddel nodig.

– U heeft een hoge energierekening door een verminderde werking van de boiler en/of de cv-ketel.

U kunt zelfs te maken krijgen met huidproblemen door het gebruik van hard water. De kalk in dit water kan namelijk in uw poriën gaan zitten, waardoor u huidproblemen als acne en eczeem krijgt. En heeft u vaak dof haar? Dan kan dit ook komen door het gebruik van hard water, want de kalk in dit water zorgt ervoor dat uw haar doffer wordt.

2. De voordelen van een waterverzachter

Door een waterverzachter aan te schaffen, heeft u geen last meer van bovenstaande problemen. Uw apparaten gaan langer mee, uw apparaten functioneren beter, u heeft geen last meer van kalkaanslag en uw energierekening daalt drastisch. Daarnaast ziet u er zelf ook beter en gezonder uit, want door zacht water verbetert de conditie van uw huid en gaat uw haar meer glanzen.

Ook goed om te weten: met een waterverzachter gaat uw kleding langer mee. Dit komt omdat u minder wasmiddel hoeft te gebruiken om uw kleding goed schoon te krijgen, aangezien de wasmachine met zacht water beter functioneert. Gebruikt u minder wasmiddel, dan blijven de kleuren van uw kledingstukken langer mooi en blijven de materialen bovendien langer van uitstekende kwaliteit.


waterontharder prijs offerte online


Een waterverzachter kopen? Vraag altijd om professioneel advies

Wilt u een waterverzachter kopen om zacht water te kunnen gebruiken in uw woning? Koop dan niet zomaar een waterverzachter, maar laat u adviseren door een expert. Welke waterverzachter het beste is voor uw huishouden, is namelijk afhankelijk van diverse factoren. Door een expert te raadplegen bij het aanschaffen van een waterverzachter, weet u zeker dat u de beste ontharder koopt.