Waterverzachter kopen: prijzen en merken vergelijken, waarom moet je een ontharder kopen ?

Waterverzachter kopen: info

Zoekt u informatie voor u een waterverzachter aanschaft. Dan bent u aan het juiste adres!

Vraag hier eenvoudig prijzen, merken, modellen en persoonlijk advies aan bij waterontharder bedrijven bij u in de buurt:

waterontharders prijzen en merken

Stap 1 van 2

Waterverzachter kopen
Waterverzachter kopen

4 Dingen om op te letten wanneer u een waterverzachter koopt

Hard water bevat veel metaaldeeltjes zoals calcium en magnesium. Omdat leidingwater afkomstig is uit diverse bodemlagen waarvan de samenstelling van plaats tot plaats verschilt, is het leidingwater in België niet overal even hard. Hard water kan op termijn leiden tot grote schade aan uw huishoudtoestellen en waterleidingen.

Waterverzachter kopen

Een geschikte waterverzachter kopen kan veel leed voorkomen. In dit artikel bespreken we wat hard water precies is, wat de nadelige gevolgen ervan zijn en waarop u moet letten als u een waterverzachter aanschaft.

Calcium en magnesium: de grote boosdoeners

Hard water bevat een grote concentratie aan calcium en magnesium, twee metaalsoorten die van nature in de bodem voorkomen. Beide stoffen zijn niet schadelijk voor uw gezondheid (in een beperkte hoeveelheid natuurlijk). Hard water is echter wel op andere gebieden schadelijk. Het kalklaagje dat wordt afgezet in het inwendige van uw huishoudtoestellen en in de waterbuizen, kan tot grote kosten leiden.

 • De was doen met hard water leidt tot harde, schurende stof en versnelde slijtage van de textielvezels. Bovendien moet u veel wasmiddel gebruiken, want hard water verstoort de reinigende werking van wasproducten.
 • Ook huishoudelijke apparaten die in contact komen met hard water, verslijten sneller dan normaal. Dat komt door de kalkafzetting in het inwendige van de toestellen, vooral op de verwarmingselementen. Jaarlijks zult u een extra bedrag moeten uitgeven aan de vervanging en reparatie van huishoudelijke apparaten.
 • Warmte-elementen die bedekt zijn met een kalklaagje, vragen meer elektrische energie om het water op te warmen. Gevolg: uw elektriciteitsrekening schiet de hoogte in.
 • Het is een hele klus om uw badkamer, het toilet en het aanrecht schoon te maken. De hardnekkige kalksporen die u op het sanitair aantreft, zijn erg moeilijk te verwijderen. Alleen speciale – en dus dure – schoonmaakmiddelen kunnen nog helpen.
 • Het kalk zet zich ook af in toevoerbuizen en waterafvoeren. Regelmatig zult u last hebben van verstopte leidingen, waarvoor u in ernstige gevallen een ontstoppingsfirma moet contacteren. Alweer veel extra kosten!
 • Hard water veroorzaakt een uitgedroogde, geïrriteerde huid. Wast u uw haar met hard water, dan maakt u kans op dof en stug haar, waarvoor zelfs de duurste shampoos geen oplossing bieden.

waterontharder prijs offerte online


Een waterverzachter kopen om verlost te zijn van deze problemen

Een waterverzachter voorziet heel uw woning van zacht water. Zo bent u definitief verlost van de kalksporen die u overal aantreft. Voor een particuliere woning is een waterverzachter met regeneratiezout het meest aangewezen. Maar hoe werkt zo’n waterverzachter precies?

 • Bij waterontharding komt het erop neer om de calcium- en magnesiumdeeltjes uit het water te halen. Daarvoor gebruikt men speciale bolletjes van kunsthars. Deze bezitten de eigenschap om calcium en magnesium op te nemen, en in de plaats onschadelijk natrium af te geven.
 • De kunstharskorrels bevinden zich in een soort cilinder, waardoorheen het harde water loopt. Aan de uitgang van deze cilinder houdt u zacht water over.
 • De ontharding kan niet onbeperkt doorgaan, want de kunstharskorrels zijn op de duur verzadigd met calcium en magnesium. De korrels moeten niet vervangen worden, maar wel gespoeld met zout water. Dit spoelen noemt men ‘regenereren’. Het regeneratieproces vindt automatisch plaats.
 • De waterverzachter heeft regeneratiezout nodig om het spoelwater te kunnen aanmaken. Daarom moet het regeneratiezout op tijd worden aangevuld door de eigenaar. Tijdens het regenereren spoelt er zout water over de kunstharskorrels, die het opgenomen calcium en magnesium afgeven. Het spoelwater geeft op zijn beurt natriumdeeltjes af aan de korrels.
 • Het spoelwater met de calcium- en magnesiumdeeltjes loopt weg in het riool.

Een waterverzachter kopen: waarop moet u letten?

Wilt u een waterverzachter kopen die voor u het meest geschikt is, houd dan rekening met vier belangrijke zaken:

1. Welk soort waterverzachter is het best?

Er bestaan goedkope waterverzachters die werken met magneten. De werking hiervan is echter lang niet zo doeltreffend als de werking van een waterverzachter met regeneratiezout. We raden de aankoop van een waterverzachter met magneten daarom af voor particulier gebruik.

2. Welk debiet aan zacht water moet het toestel kunnen leveren?

Laat uw gemiddeld dagelijks waterverbruik bepalen door ervaren vakmensen. Zij zijn het best geplaatst om te beoordelen wat het volume van uw waterverzachter moet zijn. Houd er eveneens rekening mee dat er geen waterontharding plaatsvindt als het toestel aan het regenereren is. Indien u veel zacht water nodig hebt, kan een waterverzachter met twee kunstharscilinders een oplossing bieden. Bij dit soort toestellen is er op elk ogenblik minstens één cilinder beschikbaar om het water te ontharden.

3. Kiest u voor een mechanische of elektronische waterverzachter?

Een mechanische waterverzachter heeft geen elektriciteit nodig om te kunnen werken. Het toestel wordt volledig aangedreven door waterdruk. Het voordeel hiervan is dat u geen last hebt van elektriciteitspannes en elektronische storingen. De duurdere waterverzachters werken elektronisch. Een microprocessor stuurt het volledige proces van ontharding en regeneratie. Deze toestellen kunnen heel precies geregeld worden. De installateur zorgt ervoor dat het toestel zodanig wordt ingesteld dat het een minimum aan regeneratiezout verbruikt.

4. Tijdgestuurde of volumegestuurde regeneratie waterverzachter?

Goedkopere waterverzachters bezitten vaak een eenvoudig systeem om de regeneratie te starten, louter op basis van tijd. Deze toestellen houden geen rekening met de hoeveelheid water die reeds werd onthard sinds de laatste regeneratie. Bij volumegestuurde regeneratie start het regenereren pas wanneer een vooraf ingesteld volume water werd onthard. Het regenereren begint in dit geval nooit te vroeg of te laat.

Vraag voldoende informatie aan gespecialiseerde vakmensen

Als u optimaal wilt genieten van zacht water in uw woning, vraag dan raad aan ervaren installateurs van waterverzachters. Schaf geen goedkoop tweedehandstoestel aan. Met een duurder toestel kunt u het zout- en waterverbruik minimaliseren, waardoor u op termijn de meerprijs terugverdient. Vraag een erkend bedrijf om de waterverzachter te installeren en te onderhouden. U kunt er dan zeker van zijn dat uw toestel u nog vele jaren voorziet van een voldoende hoeveelheid zacht water.