Waterverzachter kopen: tips om de beste waterontharder of waterontkalker te kopen voor thuis

Waterverzachter kopen: tips

U bent van plan een waterverzachter aan te schaffen? Lees in dit artikel enkele handige tips.

Vraag hier eenvoudig prijzen, merken, modellen en persoonlijk advies aan bij waterontharder bedrijven bij u in de buurt:

waterontharders prijzen en merken

Stap 1 van 2

Waterverzachter kopen
Waterverzachter kopen

7 tips om een goede waterverzachter te kopen

In sommige gebieden in België komt relatief veel kalk in het leidingwater voor. Dit water noemen we hard water. De hoeveelheid kalk hangt af van de bodemsamenstelling. Is de concentratie kalk in het water te hoog? Dan kan dit tot grote ongemakken leiden. Voor uzelf of voor uw woning. Doucht u bijvoorbeeld met hard water? Dan kan uw huid daar problemen door ondervinden. Hard water is ook schadelijk voor uw toestellen. Denk aan uw koffiezetapparaat of waterkoker. Uw waterleidingen kunnen verstopt geraken. Een laag kalksteen kan echt dik worden en is moeilijk te verwijderen. Het kan uw vaatwerk ontsieren. Glas wordt dof als het met hard water wordt gewassen. Ook kledij ziet af door hard water. Het verliest kleur of wordt grauw.

De oplossing voor problemen met hard water: een waterverzachter. Een waterverzachter zet hard water (leidingwater met veel kalk dus) om in zacht water. Maar waar moet u op letten bij het kopen van een goede waterverzachter? Lees snel de 7 tips hieronder. Ze zullen u helpen bij uw aankoop.

1. Waarom een waterverzachter?

Voordelen

Vraag u in de eerste plaats af waarom u een waterverzachter wil kopen? Wat verwacht u van het toestel? Hoe moet hij u het leven gemakkelijker maken? Welk soort last ondervind je nu door hard water?

Zacht water levert u talloze voordelen op. Uw toestellen gaan langer mee, waterleidingen blijven intact en uw huid blijft gezond. U zal ook minder energie verbruiken, enz. U mag dus het een en ander verwachten.

Werking

Voor particulieren is de meest voorkomende waterverzachter een die werkt met zout. Speciaal regeneratiezout. Geen klassiek keukenzout dus. Dit toestel werkt volgens het principe van ionenwisseling.

Zonder al te veel in te gaan op de technische details: harsbolletjes in de waterverzachter “ruilen” ongewenste ionen (en dan hebben we het over calcium en magnesium) tegen andere ionen (natriumdeeltjes). Het zout in de waterverzachter (dat we onthardingszout noemen) wordt vervolgens gebruikt om het hars van de waterverzachter te reinigen zodat hij weer kan ontharden. Die harsdeeltjes werken als filter. Als die filter verzadigd is, moet hij gereinigd worden.


waterontharder prijs offerte online


2. Budget vaststellen

Is het water bij u in de buurt hard? Dan is het een verstandige zet om een waterverzachter te installeren. Wat de hardheid van het water in uw regio is, kan u navragen in uw gemeente. Of u kan het testen.

Dit kan met behulp van teststrookjes die online voor een paar euro verkrijgbaar zijn. In uw apotheek zal u ze ook vinden. Of in een doe-het-zelfzaak.

Eens u de waterhardheid kent, kan u uw behoeftes in kaart brengen. De prijs van een goede waterverzachter varieert van 1.200 tot 1.600 euro. Dit lijkt misschien veel, maar u moet een waterverzachter eigenlijk zien als een investering in uw huis. Past dit binnen uw budget? Of moet u de aankoop nog even uitstellen? Iedereen die een waterverzachter heeft is er het over eens dat het een groot verschil uitmaakt. Uw huis stijgt ook in waarde. Laat u dus niet ontmoedigen door de aankoopprijs. U zal ze terugverdienen.

3. Kenmerken van uw waterverzachter

Verschillende factoren beïnvloeden de prijs van een waterverzachter. Denk bijvoorbeeld na over welk type besturingssysteem u nodig hebt, hoe groot de waterverzachter moet zijn (afhankelijk van de grootte van uw huis) en welk type zout u zal gebruiken voor het regeneratieproces. Ook met de kosten voor de installatie en het jaarlijks onderhoud moet u rekening houden.

4. Goedkoop = duurkoop

Bij een investering van dergelijke omvang is het heel verleidelijk om de goedkoopste waterverzachter te kiezen. Dit is echter geen verstandige optie. Goedkoop is duurkoop. Op lange termijn zal u dat zeker ondervinden.

5. Waterverzachter en het milieu

Zoals hierboven aangegeven is het vaak de prijs die de doorslag geeft. Een goede waterverzachter gaat ook efficiënt met water en energie om. Een duurder toestel kan zich aanpassen aan uw verbruik. Zo zal het alleen water en zout verbruiken als dat nodig is. Dat is niet alleen beter voor uw portemonnee. Het is ook milieuvriendelijker.

6. Nieuwe of tweedehands waterverzachter?

Het wordt sterk afgeraden om op zoek te gaan naar tweedehands toestellen. Of om uw waterverzachter online te kopen. Bij een tweedehandstoestel moet u er maar van uitgaan dat het toestel nog goed werkt. Garanties zijn vaak verlopen en bovendien krijgt bij u het geen degelijk advies. Hetzelfde geldt voor online aankopen.

7. Win professioneel advies in

Professioneel advies inwinnen is altijd de beste keuze. Dit geldt niet alleen voor de aankoop. Ook voor de installatie is professionaliteit noodzakelijk en sterk aangeraden. Als u een tweedehands toestel koopt of online op zoek gaat naar een nieuw of tweedehands toestel, zult u het zelf moeten installeren. Ook voor het onderhoud sta je er dan alleen voor. Laat dit aan een professional over. Dan weet u tenminste zeker dat het goed gebeurt en zit u later niet met de brokken.

Wie van plan is om een waterverzachter te kopen, doet er dus goed aan om alles op een rijtje te zetten. Waarom kiest u voor een waterverzachter? Aan welke kenmerken moet uw waterverzachter voldoen? Het is hierbij goed om u te realiseren dat u met een goedkoop toestel op lange termijn meestal niet goedkoop af bent. En dat een iets duurder toestel daarbij ook nog eens beter is voor het milieu. Het beste is, uw waterverzachter bij een professional aankopen. Zo krijgt u waardevol advies. En u hebt de garantie dat uw toestel op de juiste manier geïnstalleerd wordt.