Waterverzachter prijs : hoeveel kost een goede waterontharder ? voordelen van zacht water

Waterverzachter prijs

U bent op zoek naar een waterverzachter van oerdegelijke kwaliteit?

Vraag hier eenvoudig prijzen, merken, modellen en persoonlijk advies aan bij waterontharder bedrijven bij u in de buurt:

Waterontharders - Waterverzachter Prijs

Stap 1 van 2

Waterverzachter Prijs
Waterverzachter Prijs

Laat u niet afschrikken door de prijs van een waterverzachter

Het leidingwater dat uw waterbedrijf levert, bevat calcium en magnesium. Deze metalen zijn afkomstig uit de bodemlagen waaruit het water wordt opgepompt. Op zich zijn deze stoffen niet schadelijk voor uw gezondheid: het menselijk lichaam heeft zelfs calcium en magnesium (in beperkte mate) nodig. Indien het leidingwater erg veel calcium en magnesium bevat, spreken we over ‘hard water’.

Hard water kan problemen veroorzaken bij huishoudtoestellen en veroorzaakt verstoppingen in de waterleidingen.

Een waterverzachter kopen: een goede investering?

Daarom is het raadzaam om een waterverzachter te laten plaatsen indien u in een gebied woont met hard water. Een goede waterverzachter is niet goedkoop, maar u verdient deze aankoop op termijn terug. U kunt immers een hele reeks andere kosten vermijden. Lees verder in dit artikel wat de nadelige gevolgen zijn van hard water en waarom een waterverzachter een goede investering is.

Hard water kan u veel geld kosten

Water dat veel calcium en magnesium bevat, leidt op termijn tot een hele reeks problemen in uw woning, die veel kosten met zich meebrengen.

  • De belangrijkste bewijzen van hard water zijn de kalksporen die u aantreft op alles wat met leidingwater in aanraking komt: de douche, het bad, het aanrecht en dergelijke meer. Kalkaanslag verwijderen van de kranen, de tegels en de douchekop is geen sinecure. U moet veel geld uitgeven aan dure schoonmaakmiddelen om uw sanitair te reinigen.
  • Uw huishoudtoestellen lijden ook onder hard water. Het kalklaagje dat zich op het verwarmingselement van een elektrische water verwarmer afzet, zorgt ervoor dat er veel meer elektriciteit wordt verbruikt om het water op te warmen. Bovendien gaan deze toestellen veel sneller defect dan normaal. Jaarlijks kost u dit heel wat geld.
  • U moet veel meer wasmiddel toevoegen aan uw wasmachine om de was nog voldoende proper te krijgen. Hard water verstoort immers de efficiënte werking van wasproducten. Alweer leidt dit tot extra kosten.
  • Ook uw kledij heeft het zwaar te verduren als u wast met hard water. De vezels van textiel breken sneller onder invloed van water dat veel calcium bevat.
  • De waterleidingen, rioleringsbuizen en afvoeren in uw huis geraken sneller verstopt door de afzetting van kalk. Als u er een professionele ontstoppingsfirma moet bijhalen, kost u dit flink wat euro’s.
  • Tenslotte heeft hard water ook een invloed op uw huid en uw haar. Als u zich regelmatig wast met hard water, mag u een droge en schilferende huid en stug, dof haar verwachten.

waterontharder prijs offerte online


De werking van een waterverzachter

Hard water kan zacht gemaakt worden met behulp van een waterverzachter. Voor particuliere toepassingen gebruikt men meestal waterverzachters die werken met regeneratiezout. Dergelijke toestellen werken als volgt.

  • In een cilinder bevinden zich kunstharskorrels. Wanneer hard water langs deze korrels loopt, nemen de korrels calcium- en magnesiumdeeltjes uit het water op. De korrels geven op hun beurt onschadelijke natriumdeeltjes af aan het water. Zo verkrijgt men zacht water.
  • Als de kunstharskorrels na een aantal dagen verzadigd zijn, moeten deze geregenereerd worden. Dit gebeurt volledig automatisch met pekelwater, dat het toestel aanmaakt met behulp van regeneratiezout. Dit regeneratiezout moet door de eigenaar regelmatig bijgevuld worden.
  • Het pekelwater neemt calcium en magnesium van de kunstharskorrels op en geeft op zijn beurt natrium af aan de korrels.

De prijs van een waterverzachter

De prijs van een goede waterverzachter varieert van 1200 tot 1800 euro. Dat lijkt veel, maar op termijn verdient u deze investering terug.

Als u de bovengenoemde nadelen en schadelijke gevolgen van hard water kunt vermijden, moet u minder geld uitgeven aan energieverbruik, schoonmaak- en wasproducten en noodzakelijke reparaties.