Waterverzachter zout – regeneratiezout kopen voor uw waterverzachter

Waterverzachter zout

U hebt zout nodig voor uw waterverzachter?

Vraag hier eenvoudig prijzen, merken, modellen en persoonlijk advies aan bij waterontharder bedrijven bij u in de buurt:

waterontharders prijzen en merken

Stap 1 van 2

Waterverzachter zout
Waterverzachter zout

Waterverzachter Zout

Hard water is water dat veel magnesium en calcium bevat. Hard water heeft heel wat nadelen. Het meest zichtbare gevolg van hard water is de kalkaanslag op zowat alles dat met het water in aanraking komt. Omdat het leidingwater afkomstig is uit diverse grondlagen in de aardbodem, is de hardheid van water niet op alle plaatsen dezelfde. Indien uw waterbedrijf vrij hard water aan uw woning levert, doet u er goed aan om een geschikte waterverzachter te laten installeren.

Waarom heeft een waterverzachter zout nodig?

Een waterverzachter die met regeneratiezout werkt, is het meest doeltreffend. In dit artikel bespreken we de voordelen van zacht water en het werkingsprincipe van een waterverzachter. We leggen ook uit waarom een waterverzachter regeneratiezout nodig heeft.

De voordelen van zacht water

Een waterverzachter voorziet uw volledige woning van zacht water. De voordelen daarvan zult u snel ontdekken:

 • Er is geen storende kalkaanslag meer in uw badkamer, op uw aanrecht, in uw waterverwarmer, koffiezetapparaat, stoomstrijkijzer en dergelijke. Gedaan dus met urenlang schrobben in uw badkamer en keuken om die hardnekkige kalkaanslag te verwijderen!
 • Voor uw huishoudelijke toestellen is zacht water een zegen. Geen kalkafzetting meer op de verwarmingselementen van boilers en andere water verwarmers. Uw energieverbruik daalt aanzienlijk, want de warmte van het verwarmingselement wordt immers niet meer tegengehouden door een isolerende kalklaag.
 • U hebt veel minder last van verstoppingen in watertoevoerleidingen, waterafvoeren en rioleringsbuizen. Een dure ontstoppingsfirma hoeft voortaan niet meer langs te komen, waar u flink wat geld mee uitspaart.
 • U zult merken dat u veel minder wasmiddel moet gebruiken, en dat de was voortaan zacht aanvoelt. Voorbij dus met die harde, schurende handdoeken en kledingstukken!
 • Uw huid en haar zijn ook dankbaar voor het zacht water waarin u zich wast. Geen uitgedroogde, schilferende huid meer. Uw haar voelt weer soepel aan en krijgt zijn natuurlijke glans weer terug.

waterontharder prijs offerte online


Hoe werkt een waterverzachter?

Voor huishoudelijk gebruik past men meestal een waterverzachter met regeneratiezout toe. Zo’n toestel werkt als volgt:

 • Om hard water te ontharden moeten de calcium- en magnesiumdeeltjes zoveel mogelijk uit het water gehaald worden. Daarvoor zorgen kleine bolletjes van kunsthars, die zich in een soort cilinder bevinden. Wanneer het hard water langs deze bolletjes loopt, onttrekken de bolletjes calcium en magnesium aan het water. In ruil daarvoor geven de bolletjes onschadelijke natriumdeeltjes af aan het water. Het is dus niet het regeneratiezout dat voor de feitelijke ontharding zorgt, maar de kunstharsbolletjes!
 • De kunstharskorrels kunnen niet onbeperkt calcium en magnesium blijven opnemen. Als de korrels verzadigd zijn, moeten ze gespoeld worden met zout water. Men noemt dit ‘regenereren’. De waterverzachter maakt dit zout spoelwater automatisch aan, maar heeft daarvoor het zogenaamde regeneratiezout of onthardingszout nodig. De eigenaar moet dit zout regelmatig bijvullen.
 • Het zout spoelwater onttrekt de opgenomen calcium- en magnesiumdeeltjes aan de kunstharskorrels, en geeft natriumdeeltjes terug af. Het spoelwater verdwijnt tenslotte in het riool. De kunstharskorrels kunnen na de regeneratie opnieuw calcium en magnesium opnemen en water ontharden.

Het regeneratiezout of onthardingszout dient dus enkel om het zout spoelwater aan te maken. De regeneratie van de korrels is nodig om de kunstharskorrels te kunnen blijven gebruiken. Er bestaan meerdere soorten regeneratiezout, die u afhankelijk van het soort waterverzachter moet toepassen.

De verschillende soorten regeneratiezout

Regeneratiezout is geen gewoon keukenzout. Er worden hoge eisen gesteld aan de zuiverheid van het regeneratiezout. Onzuiverheden in de zoutkristallen komen in de kunstharsbolletjes terecht, waardoor deze veel minder doeltreffend gaan werken. Bovendien werkt onzuiver regeneratiezout klontervorming in de hand. Regeneratiezout is verkrijgbaar in de vorm van korrels of tabletten. Men onderscheidt onderstaande soorten regeneratiezout:

 • Rotszout is een natuurlijk mineraal dat wordt gedolven uit de aardbodem. Het is goedkoper dan andere zoutsoorten, maar bevat vrij veel onzuiverheden: 0,5 tot 1,5% ervan is niet oplosbaar in water. Als gevolg hiervan moet het spoelwaterreservoir veel vaker schoongemaakt worden. Dit zout is verkrijgbaar in de vorm van korrels.
 • Ingedampt zout bestaat uit opgelost zout dat men uit ondergrondse mijnen haalt en waarvan men het vocht laat verdampen. Dit zout wordt daarna onder vacuüm tot tabletten geperst. Het heeft een hoge zuiverheidsgraad.
 • Zeezout is afkomstig uit zeewater dat wordt verdampt. Minder dan 0,3 % is onoplosbaar in water. Het wordt verkocht in kristalvorm of kogelvorm. Zeezout met een hoge zuiverheid is voor de meeste waterverzachters het beste regeneratiezout.

Vraag raad aan professionals

Ervaren installateurs van waterverzachters kunnen u de beste raad geven over het soort regeneratiezout dat het meest geschikt is voor hun toestellen. Koop steeds de waterverzachter en het zout bij een betrouwbare leverancier en doe een beroep op zijn knowhow. U mag er dan op vertrouwen dat uw toestel jarenlang probleemloos zal functioneren.