Waterverzachter

Waarom een waterverzachter kopen

Met een goede waterverzachter voorkom je dure herstellingen

Wil je een waterverzachter kopen dan moet je zeker met enkele belangrijke factoren rekening houden om een miskoop te vermijden. Daarbij is het belangrijk om de werking van dit apparaat zo goed mogelijk te kennen. Alleen op deze manier kun je met kennis van zaken de juiste waterontharder kiezen. Vraag daarbij zeker enkele vrijblijvende offertes aan. Dat helpt je niet alleen om een goede waterontharder te kiezen. Door deze prijsoffertes te vergelijken zul je ook heel wat besparen.

Na verloop van tijd komt hebben alle huishoudtoestellen en leidingen in meer of in mindere mate met kalkaanslag af te rekenen. Een goede waterverzachter kan daaraan verhelpen en zo de levensduur van al je huishoudtoestellen verlengen. Hoe een waterontharder juist werkt en wat de voor- en nadelen zijn van water ontharden kom je te weten met onze uitgebreide waterontharder uitleg.


waterverzachter
waterverzachter

Werking waterontharder

De werking waterontharder is eigenlijk simpel en best vergelijkbaar met een zuiveringsstation. Maar lang niet iedereen is met de werking waterontharder vertrouwd. Om een juiste keuze te maken is het onmisbaar om de werking van dit toestel te kennen. Een waterontharder is in staat om in een relatief korte tijd hard water voldoende te verzachten. De meerderheid van deze waterontharders werken met zout. Maar hoe werkt een waterontharder met zout? Bij een waterverzachter met zout maakt men gebruik van het principe van ionenuitwisseling waarbij men gebruik maakt van zowel calcium- als magnesium ionen.

Hoe werkt een waterverzachter met zout? Daarbij worden deze ionen omgezet in natrium ionen waardoor de kalk aan het water wordt onttrokken. Om dit te bereiken is een waterverzachter uitgerust met een hars-kolom gevuld met… bolletjes hars waar het water wordt langs geleid.

Hoe werkt een waterverzachter met zout verder? Die hars bolletjes spelen een centrale rol in dit ontkalking proces. Het zijn immers deze bolletjes die je water ontkalken en zacht maken. Ze verzamelen de kalk waardoor ze uiteindelijk moeten schoongespoeld of geregenereerd worden. Dit is het antwoord van de belangrijke vraag hoe werkt een waterverzachter met zout.

Werking waterverzachter: Regeneratie waterverzachter

Regeneratie waterverzachter gebeurd automatisch. Daar is een dosis regenereer zout voor nodig. Het resultaat van deze regeneratie regenwater is pekelwater. Samen met de achtergebleven hoeveelheid kalk in de hars bolletjes wordt het pekelwater afgevoerd langs de afvoerleiding. Na dit het proces is je waterverzachter weer in staat om je water maximaal te ontharden en zo om te zetten in zacht water. Een waterverzachter met zout die werkt volgens de uitwisseling van ionen wordt het meest gebruikt.

Dat hebben ze te danken aan de vele voordelen die deze apparaten je bieden:

• Ze zetten grote hoeveelheden water om in zacht water

• Deze toestellen hebben de beste prijs- kwaliteitsverhouding. Ze zijn relatief goedkoop in vergelijking met andere toestellen

• Een waterverzachter met zout werkt veel eenvoudiger en minstens even doeltreffend als een toestel dat bijvoorbeeld werkt via osmose

• Een waterverzachter met zout is niet alleen gebruiksvriendelijk. Ze vragen ook veel minder onderhoud

Hoe dikwijls je waterverzachter moet regenereren hangt van verschillende factoren af. Niet in het minst van hun capaciteit en van de hoeveelheid water die je verbruikt.


waterverzachter
waterverzachter

Hardheid van water | Waterhardheid

Of het water bij jou thuis hard of zacht is, is afhankelijk van de regio waar je woont, vooral dan van de bodemstructuur. Ons leidingwater wordt namelijk gewonnen uit grondwater. Het water moet is immers de verschillende aardlagen door. In deze aardlagen zijn heel wat natuurlijke mineralen en zouten aanwezig. Hoe meer mineralen, hoe harder het water dat door je kraan komt. In sommige streken zijn meer van deze mineralen aanwezig dan in anderen. Daarbij moet ook rekening gehouden worden met het feit dat de ene waterzuivering bedrijf het drinkwater reeds vooral zal ontharden en het andere bedrijf niet.

Wanneer is het gebruik van een waterverzachter aan te beleven?

Niet iedereen heeft een waterverzachter nodig. Dat hangt van de hardheid van je water af en die verschilt dus van streek tot streek. Hard water is rijk aan magnesium- en calcium maar ook aan bicarbonaten en sulfaten. Hard water is zeker geschikt voor dagelijks gebruik maar is erg schadelijk voor al je apparaten. Waterhardheid wordt meestal uitgedrukt in Duitse hardheid of kortweg (kortweg Dh).

Hoe harder het water, hoe hoger deze waarde. Vanaf een waarde van 8,4 Dh spreekt men van hard water. Al bij een waterhardheid vanaf 3 Dh wordt schadelijke kalksteen gevormd. Het is daarom aangeraden om vanaf een hardheid van 3 Dh een waterverzachter te plaatsen. Mineralen zoals calcium en magnesium zijn noodzakelijk voor het in stand houden van je gezondheid. Water volledig ontharden heeft dus geen enkele zin, integendeel.

De meerderheid van onze waterverzachters ontharden je water tot 2 Dh. Besloot je een waterverzachter te installeren? Geef dan de voorkeur aan toestellen die je zelf kunt instellen. De hardheid van je kraantjeswater kun je makkelijk elf meten door aan een fles te vullen met water en er een scheutje schoonmaakmiddel aan toe te voegen. Er vervolgens goed mee schudden. Veroorzaakt dit onmiddellijk schuim? Dan heb je te maken met zacht water

Hard water beperkt levensduur huishoudtoestellen

Hard water is zeker niet ongezonder dan zacht water. De aanwezige mineralen in water zoals calcium en magnesium hebben we nodig om goed te functioneren. Hoe harder je water, hoe meer schade dit aanricht aan je huishoudtoestellen en zelfs aan je woning.

Hoe harder je water hoe groter de slijtage aan:

Overweeg je om na deze uitvoerige waterverzachter uitleg zo een apparaat aan te schaffen en te installeren? Vraag dan een aantal vrijblijvende offertes aan. Doe dat alleen bij officieel erkende installateurs. Die staan je met raad en daad bij om de juiste waterverzachter te kiezen. Met zo’n erkende installateur ben je ook zeker van de deskundige plaatsing van dit nuttige toestel.

• Al je kranen en de doucheknop in je badkamer

• Je wasmachine en aan alle andere huishoudtoestellen

• Je verwarmingsketel

• Je radiatoren

• Hoe meer kalk je water bevat hoe groter je risico op allerlei verstoppingen

• Je kleding is vlugger versleten en kleuren vervagen

• Zeep en allerlei schoonmaakproducten werken onvoldoende. Voor een goed resultaat heb je meer product nodig


waterverzachter
waterverzachter

Waarom u een waterverzachter moet kopen

In de meeste Europese landen komt er hard water uit de kraan. Ook in België. Wat veel mensen niet weten, is dat hard water voor tal van problemen kan zorgen. Het kan leiden tot gezondheidskwesties, is een plaag in het huishouden en veroorzaakt allerlei verborgen kosten.

Gelukkig kunt u al die problemen voorkomen met een waterverzachter. Dat is een apparaat waarmee u zacht water in uw hele huishouden kunt krijgen. Wat zijn de acht beste redenen om een waterverzachter te kopen?

1. Veel minder zeep nodig

Met hard water heeft u veel meer zeep nodig dan met zacht water. Volgens sommige onderzoeken kan dat verschil oplopen tot wel 75 procent. Dat komt vooral doordat de kalk en andere mineralen in hard water het effect van zeep kunnen aantasten. Er ontstaat minder schuim en er worden sneller hardnekkige zeepresten gevormd. Zeep functioneert eenvoudig weg slecht in hard water.

Het overmatig gebruik van zeep is slecht voor het milieu. Ook geeft u er al snel behoorlijk veel aan uit, vooral als u speciale shampoos of exclusieve body gels gebruikt. Het effect op huid en haar is ook niet te onderschatten: hoe meer zeep u gebruikt, hoe meer uw huid uitdroogt.

Ten slotte is het schoonmaken en verwijderen van zeepresten voor de meeste mensen een vervelend werkje, vooral als u belang hecht aan een blinkende douche.

Gelukkig is er een oplossing voor al die problemen: waterontharder.

2. Minder last van verstopte poriën

Wist u dat mensen die voor het eerst douchen met water dat onthard is, vaak heel verrast onder de douche vandaan komen? Onthard water voelt namelijk anders aan dan hard water. Omdat alle kalk en mineralen eruit zijn, is voelt het water veel zachter en gladder aan op de huid.

Dat komt omdat die stoffen in hard water de neiging hebben om zich af te zetten op de huid. Die voelt daardoor ruwer aan. Er gebeurt echter nog iets: de poriën kunnen erdoor verstopt raken.

Er zijn ook mensen die last hebben van een chronisch droge huid door hard water. Zacht water zorgt ervoor dat uw huid op een natuurlijke manier gehydrateerd wordt en helpt eczeem tegen te gaan. Dat betekent dus dat een waterontharder kopen een uitstekende manier is om uw huid gezond te houden.

3. Zuiver drinkwater

De kalk in hard water kan geen kwaad voor de gezondheid. Het is echter aangenamer wanneer het water een heldere zuivere kleur heeft. Door de kalk heeft water soms een melkachtige kleur. Onthard water smaakt ook lichtjes anders dan hard water. Het verschil zal u ook opvallen wanneer u thee of koffie drinkt

4. Beter voor uw planten

Kamerplanten houden over het algemeen niet zo van kalk, ze zouden meer gebaat zijn indien ze zacht water zouden krijgen. Planten groeien minder goed, ze krijgen gele bladeren bloeien niet. Sommige planten kunnen zelfs doodgaan door een teveel aan kalk.

Te veel kalk zorgt er ook voor dat bloempotten en vazen lelijk worden.

Als u er dus van houdt om planten te zien groeien en bloeien, zal u met een waterontharder ook het verschil merken.


waterverzachter
waterverzachter

5. U kunt niet vroeg genoeg beginnen met besparen

Uiteraard is de aankoop van een waterontharder een zekere investering. Wanneer u echter alle voordelen op een rij plaatst, zal u concluderen dat u er op lange termijn alleen maar winst mee doet.

6. Minder verkalking in waterleidingen en apparaten

Kalkaanslag is de reden dat veel huishoudelijke apparaten na verloop van tijd stuk gaan. Dat kan bijvoorbeeld een eenvoudige waterkoker zijn, maar ook stoomovens, espressoapparaten en zelfs CV-installaties kunnen aangetast worden door kalkaanslag.

De kosten kunnen snel oplopen wanneer u dure toestellen of waterleidingen moet vervangen. Met een waterontharder kan dat echter volledig voorkomen worden. Onthard water kan de levensduur van al die zaken fors verlengen. Dankzij een waterontharder heeft u geen of veel minder last van kalksteen en corrosie.

Afvoeren, kranen, radiatoren e.d. gaan veel langer mee met een waterontharder. Zo bespaart u uzelf een peperdure rekening van uw loodgieter.

7. Voorkom kalksteen

Kalksteen vormt zich als kalkhoudend water wordt verhit. Het is een onoplosbaar, bruinig stofje dat zich afzet op leidingen en het binnenwerk van apparaten die water warm maken. Dat gebeurt bijvoorbeeld in uw boiler of wasmachine.

Kalksteen is erg hardnekkig en moeilijk te verwijderen eens het zich gevormd heeft. Dat maakt apparaten minder efficiënt en kost dus meer energie. Ook moeten apparaten vaker vervangen worden. Met zacht water heeft dit probleem niet!


waterverzachter
waterverzachter

8. Was voelt zachter aan

Om de was zachter te laten aanvoelen, gebruiken veel mensen wasverzachter.

Wist u echter dat een waterontharder de allerbeste wasverzachter is?

Hard water zorgt ervoor dat de was hard aanvoelt. Kalkdeeltjes zetten zich af op de vezels van uw wasgoed tijdens het wassen. Een waterontharder is dus ook beter voor uw kledij.

Op die manier kan u wasverzachter achterwege laten en heeft u voortaan altijd natuurlijk zachte was.

Bij zacht water moeten er ook minder wasmiddelen gebruikt worden. U bespaart dus ook op verschillende producten.

Koop een waterontharder

Een waterontharder kopen is een investering. En, net zoals iedere investering, geldt ook hier: u kunt niet vroeg genoeg beginnen. U betaalt de aankoopkosten maar daarna bespaart u dag in, dag uit. Jarenlang. U bespaart op zeep, op verwarmingskosten en op de aankoop van apparaten die niet langer verslijten.

Als u dus nog geen waterontharder heeft, kan u daar na het lezen van dit artikel misschien verandering in brengen.