Zacht water – geef hard water geen kans met een waterverzachter of ontkalker – prijzen aanvragen

Zacht water in uw woning

Wilt u graag zacht water in uw woning, appartement of bedrijf? Ook last van hard water en teveel kalk in uw leidingwater?

Vraag hier eenvoudig prijzen, merken, modellen en persoonlijk advies aan bij waterontharder bedrijven bij u in de buurt:

Waterontharders - Zacht water

Stap 1 van 2

Zacht water
Zacht water

8 Voordelen van zacht water in uw woning

Zacht water is water met een kleine hoeveelheid calcium en magnesium. Deze mineralen zijn wel volop aanwezig in hard water. Het harde water laat de calcium en magnesium in de vorm van kalk achter op bijvoorbeeld kranen en in waterleidingen. Hierdoor ontstaat er kalkaanslag op deze materialen. Om dit te voorkomen, zijn waterverzachters ontwikkeld.

Zacht water
Zacht water

Waterverzachters bevatten onthardingszout dat de kalk aan het water onttrekt. Zo wordt het harde water op eenvoudige wijze zachter gemaakt. Zacht water heeft in vergelijking met hard water tal van financiële en andere voordelen.

1. Zacht water voorkomt kalkaanslag

Het belangrijkste voordeel van zacht water is dat hiermee kalkaanslag wordt voorkomen. De meeste mensen zullen kalkaanslag kennen als het witgrijze, harde en moeilijk te verwijderen spul bijvoorbeeld op kranen. Kalkaanslag kan overal ontstaan waar hard water stroomt en verwarmd wordt. Dus ook op plekken waar de aanslag niet of nauwelijks zichtbaar is, zoals in waterleidingen of boilers. Kalkaanslag ziet er bovendien niet alleen onaantrekkelijk uit, de harde kalkresten zijn ook schadelijk. De kalk maakt het namelijk moeilijker voor water om door leidingen of apparaten te stromen en kan zelfs een watertoevoer volledig verstoppen.


waterontharder prijs offerte online


2. Hard water zorgt voor extra schoonmaakwerk

Een waterverzachter bespaart u niet alleen geld, maar ook tijd. De kalkaanslag, veroorzaakt door hard water, kan uw badkamer bijvoorbeeld ontsieren. Denk aan de kalksporen in uw douche maar ook aan de witgrijze (of soms zelfs bruine) vlekken op de tegelvloer van een badkamer. Deze onaantrekkelijk ogende kalkvlekken wilt u uiteraard verwijderen. Kalksporen verwijderen vraagt veel moeite en energie. U moet de nodige schoonmaakmiddelen in huis halen maar het bezorgt u ook veel werk en het kost u tijd. Door uw water te verzachten, is al dit extra schoonmaakwerk niet langer nodig.

3. Zacht water beperkt uw ecologische voetafdruk

Nieuwe wasmachines of boilers krijgen tegenwoordig een label die aangeeft hoe milieuvriendelijk ze zijn. Voor uw ecologische voetafdruk is echter ook de hardheid van het water dat door deze apparaten stroomt van belang. Een groter energieverbruik, veroorzaakt door hard water, betekent immers ook een grotere CO2-uitstoot. Een waterverzachter is dus niet alleen goed voor uw portemonnee, maar ook voor het milieu.

4. Hard water vraagt om meer wasmiddel en wasverzachters

Hard water is ook nadelig bij het wassen van uw kledij. De mineralen in het harde water maken het moeilijker om het vuil uit uw kleding te verwijderen. Om deze reden vindt u op het etiket van een wasmiddel een tabel met de aanbevolen hoeveelheid wasmiddel per waterhardheid. Hier ziet u dat bij hard water vaak aanzienlijk meer wasmiddel nodig is. Bovendien zorgt hard water letterlijk voor harde kleding. Mensen die hard water hebben, gebruiken vaak wasverzachters. Wie zacht water heeft, heeft dit in principe niet nodig.

5. Uw huid en haar zien er beter uit dankzij zacht water

Veel kalk in het water is niet enkel nefast voor de werking van wasmiddelen maar ook voor zepen en shampoos. Wanneer u uw huid of haar wast, zal u ook bij hard water meer zeep nodig hebben om uw shampoo te laten schuimen. Bij het wegspoelen van de zeepresten blijven er kleine hoeveelheden zeep achter op uw huid (en in de douche of op het bad). Teveel zeepgebruiken zorgt voor een geïrriteerde en droge huid. Bovendien wordt het haar minder schoon wanneer u het wast met hard water. Het resterende vuil droogt uw haar uit en maakt het dof en futloos. Zacht water is dus ook beter voor uw haar en huid.

6. Een waterverzachter laat uw huishoudapparaten langer meegaan

Iedereen die investeert in bijvoorbeeld een wasmachine of vaatwasser hoopt dat het apparaat vele jaren meegaat. De levensduur van huishoudelijke apparaten wordt echter niet alleen bepaald door de kwaliteit van het apparaat zelf. Ook van belang is de hardheid van het water dat er doorheen stroomt. Dit blijkt uit onderzoek van de Amerikaanse Water Quality Research Foundation. De levensduur van de in dit onderzoek geteste wasmachines en vaatwassers nam met liefst dertig procent af wanneer hard water werd gebruikt. Dit betekent bijvoorbeeld dat een vaatwasser die met zacht water gemiddeld tien jaar meegaat, het bij hard water al na zeven jaar begeeft.

7. Met zacht water zijn uw energiekosten lager

De door hard water veroorzaakte kalkaanslag verkleint niet alleen de levensduur van apparaten, maar vergroot ook de verbruikskosten. Dit geldt met name voor waterboilers. De WQRF heeft in het hiervoor aangehaalde onderzoek ook getest hoeveel kalkaanslag in boilers ontstaat door hard water. Hieruit blijkt dat bij hard water, in boilers die gas verbruiken, gemiddeld een halve kilogram kalkaanslag per jaar kan ontstaan. In boilers die op elektriciteit werken, is dit zelfs bijna een hele kilo per jaar. Deze kalkaanslag vormt een obstakel in de leidingen van de boiler. Het door de leidingen pompen van het water gaat hierdoor moeizamer. Hard water zorgt er zo voor dat boilers tot wel dertig procent minder effectief functioneren. Dit resulteert in een hogere energierekening.

8. Met een waterverzachter neemt uw huis in waarde toe

Hard water zorgt niet alleen voor kalkaanslag in uw waterboiler, maar ook in de waterleidingen in uw huis. Dit betekent dat de waterleidingen sneller slijten en eerder aan vervanging toe zijn. Hierdoor daalt de waarde van uw huis. Een nieuwe bewoner koopt dan immers een huis met onderdelen (de waterboiler en waterleidingen) met een verkorte levensduur. Bovendien wordt de koper dan geconfronteerd met hogere energiekosten. Ook dit wordt verrekend in de verkoopprijs. Een waterverzachter zou de waarde van uw huis net doen stijgen.


waterontharder prijs offerte online


Zacht water: voordelig voor mens, huis, milieu en portemonnee

Zacht water voorkomt kalkaanslag en levert u zo heel wat financiële voordelen op. Zo stijgt dankzij zacht water niet alleen de waarde van uw huis, maar gaan ook bijvoorbeeld uw huishoudelijke apparaten langer mee én verbruiken zij minder energie. Dit lagere energieverbruik is ook goed voor het milieu. Bovendien is zacht water vriendelijker voor uw huid en haar. Kortom, met een waterverzachter doet u niet alleen uw portemonnee een plezier maar ook uw uiterlijk en de gezondheid van de aarde.