Prijzen van waterverzachters : type waterontharders, onderhoud, BTW, zoutverbruik, capaciteit

Prijzen van waterverzachters

Zoekt u een waterverzachter voor uw woning, appartement of bedrijf? Ook last van hard water en teveel kalk in uw leidingwater?

Vraag hier eenvoudig prijzen, merken, modellen en persoonlijk advies aan bij waterverzachter bedrijven bij u in de buurt:

Waterontharders

Stap 1 van 2

Waterontharders
Waterontharders

Prijzen van Waterverzachters

Factoren die de prijs van een waterverzachter beïnvloeden.

Soms kan het nodig zijn een waterverzachter te installeren. Vooral als u in een streek woont waar hard water door de leidingen stroomt. Hard water in uw huis veroorzaakt kalkaanslag op de kranen en de tegels in uw badkamer worden dof en wit. Reinigen is zeer tijdrovend en kalkafzetting in de kraan kan het mechanisme beschadigen. Bovendien tast kalkaanslag huishoudelijke apparaten aan. Vooral de verwarmingselementen zullen na verloop van tijd volledig verkalken. Deze kalkaanslag zet zich ook af in uw waterleidingen. Het gevolg is dat leidingen en toestellen niet meer voldoende kunnen worden verwarmd en meer energie verbruiken om de juiste temperatuur te bereiken.

De installatie van een waterverzachter kan voordelen hebben voor uw gezondheid. Iedereen moet wat kalk consumeren, maar te veel kalk over een lange periode is belastend voor het lichaam. Organen zoals de nieren en de aderen lopen het risico van verkalking, en er is een verhoogd risico op nierstenen. Calciumdeeltjes kunnen de poriën van de huid verstoppen. Uw huid voelt minder gehydrateerd en ruw aan. Kalkdeeltjes op je haar maken je haar minder glanzend.

Een waterverzachter is daarom een goede oplossing om kalkaanslag te verwijderen en energie te besparen. Het kan ook goed zijn voor uw gezondheid om een waterverzachter in uw huis te installeren. Maar een waterverzachter vergt natuurlijk een investering, dus wil je weten hoe de prijs van een waterverzachter wordt bepaald?


prijs van een waterverzachter
prijs van een waterverzachter

Factoren die de prijs van een waterverzachter bepalen

Er zijn verschillende factoren die de prijs van een waterverzachter bepalen. Eerst moet u beslissen over een type waterverzachter. Kiest u voor een duurder model of voor een goedkoper? Beide modellen hebben hun eigen voor- en nadelen. Het is goed dat u zich hiervan bewust bent. De capaciteit van een waterverzachter is ook van belang, evenals de kosten die u in de toekomst zult moeten betalen voor onderhoud. U moet weten dat u regelmatig regeneratiezout aan de waterverzachter moet toevoegen. En natuurlijk is ook de service van de leverancier van invloed op de prijs van de waterverzachter.

Het type waterverzachter

De belangrijkste factor voor de prijs is het type waterverzachter. Er zijn ruwweg drie verschillende soorten waterverzachters, de mechanische waterverzachter, de elektronische waterverzachter en de magnetische waterverzachter. Er kunnen vele redenen zijn om voor een bepaalde waterverzachter te kiezen, met name het regeneratieproces. Wat zijn de kenmerken en prijzen van de verschillende soorten waterverzachters?

Mechanische waterverzachter

De mechanische waterverzachter werkt niet op elektriciteit, maar op waterdruk. Met deze waterverzachter vermijdt u extra energiekosten tijdens de regeneratie. Dit zorgt er ook voor dat de prijs van een mechanische waterverzachter wat lager ligt. Prijzen voor een mechanische waterverzachter beginnen bij 700 €. De mechanische waterverzachter is goedkoper in aanschaf, maar heeft als nadeel dat in de meeste gevallen het regeneratieproces pas na een bepaalde tijd op gang komt. Als u de waterverzachter vaak gebruikt is dit geen probleem, maar zijn er momenten dat u voor langere tijd weg bent en de waterverzachter niet gebruikt wordt? Dan is het jammer dat er nog steeds regeneratie plaatsvindt, hoewel dat niet nodig is. Er zijn ook modellen die alleen regenereren wanneer een bepaalde hoeveelheid water is gebruikt. Als de waterverzachter gedurende langere tijd afwezig is en niet wordt gebruikt, vindt er geen regeneratie plaats.

Elektronische waterverzachter

Een elektronische waterverzachter is iets duurder. Gemiddeld beginnen de prijzen voor een elektronische waterverzachter bij € 900. U moet niet vergeten dat een elektronische waterverzachter elektriciteit verbruikt wanneer hij begint te regenereren. Bij de keuze van de plaats voor de installatie, moet u ook rekening houden met een stopcontact. Een voordeel is dat u kunt besparen op regeneratie. Standaard regenereert de elektronische waterverzachter wanneer een bepaalde hoeveelheid water wordt gebruikt. De waterverzachter bevat ook allerlei programma’s waarmee u het regeneratieproces kunt afstemmen op uw wensen en behoeften. Aangezien de waterverzachter elektronische componenten bevat, kunnen de onderhoudskosten iets hoger zijn.

Magnetische waterverzachter

Een magnetische waterverzachter werkt op een heel andere manier dan de vroegere waterverzachters. Een apparaat met sterke magneten wordt rond de waterleiding geklemd en de magnetische straling wordt geacht het water zachter te maken. Dat is althans wat de leveranciers van magnetische waterverzachters zeggen. De werking van de magnetische waterverzachter is nooit wetenschappelijk bewezen. Feit is dat de kalk in het water blijft met een magnetische waterverzachter. Deze waterverzachter is dus niet doeltreffend genoeg en daarom niet aan te bevelen. Magnetische waterverzachters zijn goedkoop, gemiddeld ben je zo’n € 200 kwijt.


Waterontharder prijs
Waterontharders: Prijs & Informatie Vergelijken

Onderhoud en onthardingszout

Onderhoud en onthardingszout spelen ook een belangrijke rol in de prijs van een waterverzachter. Dit zijn terugkerende kosten die u niet kunt vermijden. Als u de kwaliteit en de levensduur van de waterverzachter wilt garanderen, dan is jaarlijks onderhoud zeker aan te bevelen. Veel leveranciers bieden een onderhoudscontract aan. Dit kan voordelig zijn, maar ga na wat precies in het onderhoudscontract is opgenomen. Als onderdelen die moeten worden vervangen niet zijn inbegrepen, of althans niet tegen een lagere prijs, is een onderhoudscontract meestal niet erg nuttig. In dat geval kunt u ook een keer een onderhoudstechnicus laten langskomen.

Zacht zout of regenereer zout is iets wat je altijd nodig hebt. Regeneratiezout wordt gebruikt telkens als de waterverzachter begint te regenereren. Wanneer het zoutreservoir (bijna) leeg is, moet u opnieuw zout bijvullen. Nogmaals, veel leveranciers bieden aan om zout via hen te bestellen. Maar u zult merken dat u in de meeste gevallen veel te veel betaalt voor het zout. Ook al beweren de leveranciers het tegendeel, regenererend zout kan ook bij de bouwmarkt worden gekocht tegen veel lagere prijzen. Voor een zak zout van 25 kilo betaal je gemiddeld 10 euro. Dit zout verschilt niet van het zout dat door de leverancier wordt geleverd. Het is belangrijk dat u altijd regeneratiezout gebruikt en geen ander soort zout.

Het volume of de capaciteit van de waterverzachter

Wanneer u advies inwint over waterverzachters, zal de leverancier altijd vragen naar de benodigde capaciteit. Dit zal helpen bij het kiezen van een waterverzachter met een capaciteit die geschikt is voor uw situatie. Als er meerdere gezinsleden in het huis wonen, zal er meer water worden gebruikt en zult u een waterverzachter met een grote capaciteit nodig hebben. Als de capaciteit te klein is, zal de regeneratie te frequent zijn en zal veel zout en energie worden verbruikt. Als de capaciteit te groot is, wordt te veel water onthard. De capaciteit van de watermeter is een goede indicator. De capaciteit van de waterverzachter mag niet groter zijn dan die van de watermeter.

De toepasselijke BTW

Wanneer u een waterverzachter koopt, betaalt u er ook BTW over. Is uw huis ouder dan 10 jaar en heeft u de waterverzachter door een vakman laten installeren? Dan kunt u profiteren van het lage BTW-tarief van 6%. Dit levert een aardige besparing op, want voor huizen jonger dan 10 jaar en als u het zelf installeert, is het BTW-tarief 21%.

De kwaliteit van de diensten van het bedrijf dat de waterverzachter installeert.

Tenslotte is ook de keuze van een bepaalde leverancier van invloed op de prijs. Sommige leveranciers rekenen één enkele prijs voor de waterverzachter, waarin de installatiekosten zijn inbegrepen. Andere leveranciers rekenen een uurtarief of een vast bedrag voor de installatie. Bij de meeste installateurs is het ook mogelijk om een onderhoudscontract af te sluiten. Als u dit doet, krijgt u in de meeste gevallen een korting op de aankoopprijs van een waterverzachter. Met een goed onderhoudscontract profiteert u van korting op onderdelen die eventueel vervangen moeten worden. Het onderhoudscontract omvat ook de prijs voor het jaarlijks onderhoud. Op lange termijn kunt u dus veel besparen met een onderhoudscontract.

Andere factoren die de prijs beïnvloeden

Bovenstaande factoren bepalen grotendeels de prijs van een waterverzachter. Er zijn nog een paar andere punten die u moet overwegen. Misschien bent u op zoek naar een bepaald model waterverzachter omdat die op een speciale plaats moet worden geïnstalleerd, bijvoorbeeld in een kast of onder een plank. De vorm van deze waterverzachters is aangepast zodat zij in een beperkte ruimte kunnen worden geïnstalleerd. Dit zal ook een invloed hebben op de prijs. Ervoor kiezen om de waterverzachter zelf te installeren kan ook de prijs drukken. Voorwaarde is wel dat je handig bent en weet wat je doet.

Vraag nu uw waterverzachter offerte aan

Bij de aanschaf van een waterverzachter moet met verschillende factoren rekening worden gehouden. Er zijn veel leveranciers die een waterverzachter tegen een bepaalde prijs verkopen. Maak het uzelf dus niet te moeilijk en vraag hier een offerte aan. U zult een offerte ontvangen voor een waterverzachter en de installatie ervan van verschillende leveranciers in uw regio. Op deze manier kunt u gemakkelijk de leverancier vinden met de beste waterverzachter voor uw situatie en de beste prijs.


Prijzen van de beste waterontharders in West-Vlaanderen.

Prijzen van waterontharders Oost-Vlaanderen.

Ontdek de beste waterverzachters Antwerpen.

Koop uw waterontharder in Vlaams Brabant.

Tip: Waterontharders Limburg.

De beste waterverzachters of ontkalkers in Brussel